Ob slovenskem kulturnem prazniku

vse enote
Kdaj: od 07.02.2019, 00:00 do 09.02.2019, 18:00

8. februarja praznujemo praznik slovenske kulture in spomin na slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je umrl na ta dan leta 1849. Prešernov dan je praznik od leta 1945, pa tudi država Slovenija ga je ohranila in ga leta 1991 razglasila za dela prost dan, ki je seveda predvsem namenjen kulturi. Številne kulturne ustanove vabijo obiskovalce na brezplačne oglede razstav, predstav in dogodkov.

Vabljeni tudi v Medobčinski muzej Kamnik, kjer se bo okoli 8. februarja dogajalo marsikaj.

Na predvečer kulturnega praznika, to je 7. februarja odpiramo kar dve gostovanji: v likovnem paviljonu v Tržiču razstavo monotipij Miha Maleša z naslovom S poti in na Veleposlaništvu Republike Slovenije na Hrvaškem razstavo Maleševe ilustracije Prešernovega Sonetnega venca skupaj s Travico Maleš Grešak in Osrednjo knjižnico Celje.

Na sam praznik, 8. februarja bodo vse enote Medobčinskega muzeja Kamnik odprte od 10. do 18. ure za brezplačne oglede stalnih in občasnih razstav, kot so Ivan Vavpotič, Katja Sorta, Na sodu smodnika, Pogrebni ritual v pozni bronasti dobi, Oj ta vojaški boben.
8. februarja ob 11. uri pa še posebej vabljeni na javno vodstvo po razstavi Na sodu smodnika. Vodil bo Marko Matoh, velik poznavalec pirotehnike na Slovenskem.

V soboto, 9. februarja vabljeni v Galerijo Miha Maleš, kjer se bo vsako polno uro od 10. do 17. ure odvijal avtorski gledališki projekt Benjamina Zajca po motivih epsko-lirske pesnitve Franceta Prešerna, Krst pri Savici – predstava za enega gledalca. Dogodek traja 40 minut. Svoje mesto za Črtomirjevo mizo je potrebno rezervirati na e-mailu benjamin.zajc@gmail.com, ceno vstopnice pa si določite sami.

Poslušaj vsebino: