Novinarska konferenca ob predstavitvi promocijskega projekta Z Valvasorjem po gorenjskih muzejih

Tržiški muzej, Muzejska ulica 11, Tržič
Kdaj: 02.12.2022, od 10:00 do 11:00

Vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo v petek,  2. decembra 2022 ob 10. uri,  v Jakopinovi sobi Tržiškega muzeja, Muzejska ulica 11, Tržič. Na novinarski konferenci bomo naš novi projekt predstavili direktorji gorenjskih muzejev.

Gorenjski muzeji že dolga leta sodelujemo in pripravljamo skupne projekte, katerih namen je  prikazati dediščino naše regije, ki je izjemno raznolika in odraža zgodovinske posebnosti posameznih krajev. Tako skupaj nagovarjamo naše stalne in bodoče obiskovalce.

V letu 2022 smo pripravili promocijski projekt Z Valvasorjem po gorenjskih muzejih. Gre za pet videov namenjenih kampanji na facebooku, katere namen je promocija muzejev in prodaja skupne vstopnice za pet muzejev.

V projektu sodelujemo: Medobčinski muzej Kamnik, Gorenjski muzej, Muzeji radovljiške občine, Tržiški muzej in Gornjesavski muzej Jesenice.

5 VIDEOV ZA 5 MUZEJEV

V animacijah nastopa baron Janez Vajkard Valvasor, ki obiskovalcem predstavi ‘dragocenosti, pomembnejše od zlata’, ki se skrivajo v gorenjskih muzejih. Njegove zapise iz 17. stoletja prepletemo z vsebinami, ki jih lahko najdemo v muzejih in naših krajih danes.

ZAKAJ SMO IZBRALI VALVASORJA?

Valvasor je bil, kot vemo, popotnik, polihistor, raziskovalec, ki je med drugimi deli napisal Slavo vojvodine Kranjske, štejemo pa ga tudi za prvega slovenskega muzealca, saj je v svojem gradu na Bogenšperku prvi razstavil zbirko predmetov povezanih z njegovimi potovanji. Prav zato smo ga izbrali za povezovalni lik, ki na zabaven način predstavlja vsebino muzejev.

Vsebino videov smo začrtali direktorji gorenjskih muzejev ob sodelovanju kustosov: Jana Babšek, Zora Torkar, Marjana Žibret, Petra Bole in Aljaž Pogačnik.

Video produkcijo je prevzel Irenej Vid Bošnjak z Ire Studios, animacijo je pripravil zgodovinar Nejc Kavka. Ilustracije Valvasorja je narisal Jure Engelsberger.

Za projekt je bila oblikovana spletna stran www.valvasor-muzeji.si, ki jo je oblikovala Maša Okršlar s podjetja Mixer.si. Oblikovala je tudi promocijski material – magnetek in beležko z Valvasorjevo podobo. Prav tako pa je oblikovala tudi skupno vstopnico, s katero si po ugodni ceni ogledate vseh pet muzejev na Gorenjskem. Vstopnico si lahko kupite preko spleta ali v posameznem muzeju.

Spletna stran in facebook kampanja bosta aktivirani 3. decembra 2022, na »Ta veseli dan kulture«.

Veselimo se srečanja za vami!