Muzejska poletna noč - odprtje razstave Družabnost na Kamniškem od A do Ž

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 15.06.2024, od 18:00 do 19:00

Na Muzejsko poletno noč, v soboto, 15. junija 2024, ob 18. uri odpiramo tudi novo razstavo Družabnost na Kamniškem od A do Ž.

S knjigo Družabnost na Kamniškem od A do Ž. V glavnem šestdeseta smo se zaustavili v času med letoma 1957 in 1975 in prostoru mesta Kamnik in okolice. Nastala je v sodelovanju s člani študijskega krožka Bilo je nekoč v Kamniku, ki ga je marko Kumer vodil v dveh šolskih letih, 2022/23 in 2023/24. Prispevke za knjigo, ki jo imate v rokah, so napisali naslednji člani skupine: Tatjana Drovenik Čalič (Šola v Zgornjem Tuhinju kot osrednji prostor družabnosti), Janez Trebušak (Moja birma), Frenk Vengust (Pri nebeškem očetu), Jelka Otrin (Šranganje na Prvomajski), Pavla Lah (Janez Vidmar, izdelovalec citer), Tina Petek – Steinbücher (Dolina Kamniške Bistrice) in Majda Tratnik (Maturantski običaji).
S številnimi spominskimi drobci, utrinki in tudi fotografijami so tvorno sodelovali tudi vsi ostali člani krožka v zadnjem šolskem letu: Helena Sterle, Vlasta Prelog, Zvonka Šenica, Milena Urankar, Ivana Pestotnik, Helena Križnik, Peter Rojc, Alenka Drčar, Ludvik Travnik, Ksenija Mravlja in Erna Avšič. Tekst o Delikatesi je napisala naša muzejska kolegica Irina Mitov.

Danes za pokušino – o alkoholu:

Alkohol ima v kamniškem in tudi slovenskem prostoru tradicionalno pomembno vlogo kot stimulator sproščenosti v medosebnih odnosih. Tudi v kamniški družabnosti je imel zelo pomembno vlogo, saj brez piva, vina ali žganjic ni minil praktično noben dogodek, slavnost, praznovanje ali žalovanje. Marsikatera veselica se je končala z vsesplošnim pretepom in polomljenimi udi ter okrvavljenimi glavami.

V Tuhinjski dolini je bil ob legendarnih pretepih znamenit »športni« izziv dvigovanje gostinskih stolov z zobmi – za stavo! Nagrada za zmagovalca – torej možaka, ki je stol dvignil najvišje od tal, je bil nov liter vina. Zobje pa so nosili posledice.