Mednarodni muzejski dan 2020

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 18.05.2020, od 10:00 do 18:00

Mednarodni muzejski svet ICOM je že leta 1977 zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja.

Letošnji Mednarodni muzejski dan bomo slovenski muzeji v okviru projekta MMD 2020 obeležili virtualno. Posvetili se bomo temi: »Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost« (Museums and Equality: Diversity and Inclusion), ki bo tudi rdeča nit naše skupne virtualne predstavitve. Med drugim je poslanstvo muzejev tudi, da se odzivamo na družbena dogajanja in na inovativne načine predstavljamo premično kulturno dediščino različnim skupinam obiskovalcem, tudi z vključevanjem ranljivih skupin.

ICOM Slovenija je vse sodelujoče slovenske muzeje predstavil v posebni virtualni knjižici, ki združuje projekte muzejev. Knjižico si lahko ogledate tukaj: ICOM_MMD_Knjižica (1)

MMK na področju izvajanja programskih vsebin načrtno skrbi za odpiranje novih možnosti, za seznanjanje in pridobivanje novih vedenj o predmetih in vsebinah s področja premične kulturne dediščine – s ciljem vseživljenjskega izobraževanja in vključevanja ranljivih družbenih skupin v javno življenje. Tako nastaja in se še vedno razvija projekt “Kulturna dediščina – malo za zabavo, malo zares” https://www.muzej-kamnik-on.net/izobrazevanja/posebna-ponudba-izobrazevanj/ . Izboljšali smo dostopnost do kulturne dediščine, oblikovali pedagoške in andragoške programe, v katerih aktivno sodelujejo. Ob spoznavanju dediščine pa se tudi kaj novega naučimo in se ob tem tudi zabavamo.

Vabimo pa vas v ponedeljek, 18. maja 2020, med 10. in 18. uro na brezplačen obisk muzeja na grad Zaprice, Muzejska pot 3 v Kamniku.

Ker želimo zagotoviti vse potrebno za varen in prijeten obisk, vas prosimo, da se ob obisku dosledno držite priporočil https://www.muzej-kamnik-on.net/obvestilo-o-odprtju-medobcinskega-muzeja-kamnik/.  Veselimo se ponovnega snidenja ter se vam zahvaljujemo za spoštovanje vseh smernic in s tem za skrb za vašo in našo varnost.

Vabljeni.

 

Poslušaj vsebino: