Marija in Andrej Štremfelj: Najina zgodba

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 24.09.2020, od 18:00 do 19:00

Muzejski večer je organiziran v okviru skupnega projekta gorenjskih muzejev NEVERJETNE GORE.

Marija in Andrej Štremfelj bosta predstavila svojo življenjsko pot in uspehe, ki sta jih nanizala v dolgi alpinistični karieri. 7. oktobra letos bo minilo natančno 30 let, odkar sta postala prvi zakonski par, ki je priplezal na vrh sveta – na Mt. Everest. Tako sta se za večno vpisala v Guinessovo knjigo rekordov. Andrej pa je že leta 1979, v navezi z Nejcem Zaplotnikom postal prvi Slovenec (v jugoslovanski odpravi), ki je priplezal na streho sveta.

Njuna življenjska pot je zaznamovana s številnimi solo in tudi skupnimi plezalnimi uspehi, ki sta jih strnila tudi v knjigi Objem na vrhu sveta. Knjigo in delčke iz njene vsebine bosta predstavila na predavanju. Prav tako pa bosta odstrla nekaj skrivnosti s svojega življenja. Sta zakonca, starša, že »upokojenca«, plezalca, alpinista, vodnika, Človeka z veliko začetnico, ki se jima priklanja širši svet. Z občudovanjem gledamo na njuno skupno in individulni poti in se klanjamo izjemnim dosežkom.

Marija Štremfelj, prof. biologije, alpinistka, plezalka, gorska vodnica, žena in mama treh otrok. Leta 1979 se je prvič odpravila v Ande, že leta 1982 postala članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, postala prva Slovenka na osemtisočaku (1986 – Broad Peak), kasneje je dosegla še tri., 13. ženska na svetu, ki je stala na Everestu.

Andrej Štremfelj, prof. športne vzgoje, plezalec, alpinist, gorski reševalec, vodnik, mož in oče. Prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo (2018) in zlatega cepina (z Markom Prezljem) za novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge… V svoji karieri je opravil čez 3000 vzponov in plezalnih podvigov – v snegu, ledu, po prvenstvenih smereh.

 

Zaradi omejitev NIJZ zaradi COVID-19 so prijave na muzejski večer obvezne in sicer jih sprejemamo do srede, 23.9. 2020 do 12. ure. Pišite na: info@muzej-kamnik-on.net ali pokličite na telefon: 01 8317 662.

Če bo vreme dopuščalo, bo predavanje v grajskem preddverju, zato se primerno toplo oblecite. 
V primeru slabega vremena bo predavanje v grajskem salonu in bo število obiskovalcev omejeno na 25. 
Hvala za razumevanje.