Maksimilijan Skalar - človek mnogoterih talentov in vrlin

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 31.05.2018, od 18:00 do 00:00

Medobčinski muzej Kamnik, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Društvo pesem srca in družina Skalar vas vljudno vabijo na odprtje razstave ob 110-letnici rojstva Maksimilijana Skalarja, na gradu Zaprice, v četrtek, 31. maja 2018 ob 18. uri. Razstava bo na ogled do 15. septembra 2018.

V letošnjem letu obeležujemo stodeseto obletnico rojstva violinista, pedagoga in goslarja Maksimilijana Skalarja (1908-1997), ki je deloval v mnogih slovenskih krajih. V šestdesetih letih 20. stoletja tudi v Ptuju, kjer je med svojim sedemletnim službovanjem zapustil vidno sled v glasbeni zgodovini tega mesta. Od tam se je preselil v Kamnik, kjer je ustvarjal do konca življenja, zaradi česar si ga Kamničani, kot tudi prebivalci drugih mest, v katerih je bival, še danes vsak po svoje »lastijo«.

Po Maksimilijanovi smrti je družina Skalar ptujskemu muzeju darovala znatno število predmetov iz njegove zapuščine. V zbirki glasbil v pritličju ptujskega gradu je obiskovalcem predstavljena njegova goslarska delavnica, nekakšna potujoča izba, prilagojena številnim selitvam, ki je delna rekonstrukcija delovne sobe v Kamniku, kjer je delal zadnja tri desetletja svojega življenja. V vitrini pa so na ogled lok in dve violini mojstra Skalarja iz ptujskega obdobja, nastali leta 1968 in 1969, in violončelo, ki ga je leta 1971 izdelal v Štanjelu na Krasu.

V letošnjem letu smo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož pripravili slikovno bogato razstavo z naslovom Maksimilijan Skalar – človek mnogoterih talentov in vrlin, s katero do konca avgusta gostujemo v Kamniku, kasneje pa bo na ogled v Ptuju. Skalarju je posvečen tudi simpozij o goslarstvu na Slovenskem, ki bo 5. oktobra 2018 v ptujskem gradu.

Maksimilijana Skalarja lahko označimo kot človeka mnogih talentov, saj je uspešno združeval poklice violinista, glasbenega pedagoga in goslarja z vlogo ljubečega družinskega člana. Na različnih fotografijah iz družinskega albuma ga lahko vidimo kot človeka, ki je, ne le najbližjim, ampak tudi sokrajanom, sodelavcem in svojim učencem, namenil mnogo prijaznih nasmehov. Lahko ga opredelimo kot Evropejca oziroma svetovljana, saj se je kot prebivalec več držav in njihovih mest ves čas svojega življenja srečeval z multikulturnostjo. Zaradi neumornega in zagnanega pedagoškega dela in posebnih didaktičnih pristopov pri poučevanju mladih v številnih slovenskih in drugih glasbenih šolah, pa tudi zaradi samega odnosa do soljudi, ga lahko označimo kot človeka mnogih vrlin, med katere zagotovo spadajo poštenost, načelnost, skromnost, marljivost in še bi lahko naštevali. Maksimilijan Skalar je bil v svojem delovanju inovativen, vztrajen in potrpežljiv, zato trditev, da je bil oziroma je vzornik mnogih slovenskih violinistov, pedagogov in mlajšega rodu goslarjev, vsekakor ni pretirana. Marsikaj pohvalnega lahko izrečemo tudi o njegovem goslarskem opusu, ki obsega več kot 240 godal, na katera še danes igra veliko glasbenikov. Maksimilijan Skalar je bil oče štirih glasbeno zelo nadarjenih hčera, in dedek in pradedek mnogih (pra)vnukov in (pra)vnukinj, ki stoletje kasneje zagnano stopajo po njegovih stopinjah v svetu glasbe.

Tatjana Štefanič, Pokrajinski muzej Ptuj -Ormož