Maistrov večer: mag. Tadej Koren - Pot miru od Alp do Jadrana, po sledeh soške fronte

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 22.03.2023, od 18:00 do 19:00

Vljudno vabljeni na Maistrov večer v sredo, 22. marca 2023, ob 18. uri, na katerem nam bo mag. Tadej Koren predstavil Pot miru od Alp do Jadrana.

Vojna še besni. Toda naposled bo vendarle mir blagoslovil vse doline, nad gorami bo milostno zakraljeval stari božji pokoj. Tedaj bomo obiskali naše grobove in se zahvalili našim mrtvim. (dr. Julius Kugy, Moja vojna v Julijcih)

Območje ob reki Soči je bilo v prvi svetovni vojni med letoma 1915 in 1917 del t. i. soške fronte. Ob Soči so se bojevali, umirali in trpeli fantje ter možje številnih narodov. Iz tega obdobja se je ohranilo veliko ostalin v naravi, ki predstavljajo kulturno in zgodovinsko dediščino nacionalnega ter mednarodnega pomena. Danes so povezane v 500 kilometrov dolgo Pot miru od Alp do Jadrana, ki obiskovalce popelje mimo vrhov Julijskih Alp v Zgornjem Posočju, čez Goriško ter Kras vse do Trsta in obale Jadranskega morja. Območja, ki jih je pred stoletjem prizadela vojna, so danes kraji miru in spomina, kjer pa je še vedno mogoče najti strelske jarke, kjer o strahotah tega obdobja pričajo kostnice, pokopališča, utrdbe, muzeji in spomeniki.

Mag. Tadej Koren je končal je podiplomski študij zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Zaposlen je v Kobaridu, v ustanovi Fundacija Poti miru, kjer vodi študijsko-raziskovalni center soške fronte. Že od samega začetka sodeluje pri načrtovanju in vzdrževanju Poti miru od Alp do Jadrana. Je avtor več prispevkov o soški fronti in knjižnega vodnika Pot miru od Alp do Jadrana – Vodnik po soški fronti.