Maistrov večer: 100 let znamk verigarji

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 11.04.2018, od 19:00 do 00:00

Predavanje Franca Klemenčiča, Rojstna hiša Rudolfa Maistra, sreda, 11. aprila 2018 ob 19. uri.

Konec leta 1918 so v Ljubljani v Blaznikovi tiskarni natisnili prve slovenske znamke, ki so se začele uporabljati 3. januarja 1919. Popularno te znamke danes vsi imenujejo verigarji, in sicer zaradi motiva na znamkah za 3 vinarje, 5, 10, 15, 20, 25, 30 in 40 vinarjev, ko suženj (Slovenec) trga večstoletne suženjske (germanske) verige. Osnutke za verigarje je naredil kamniški slikar Ivan Vavpotič.

Tokratni predavatelj na Maistrovem večeru, Franc Klemenčič, bo predstavil okoliščine ob izdaji prvih slovenskih znamk, svoj pogled na priprave ter kdo so bili posamezniki, ki so po njegovem mnenju neposredno sodelovali pri začetnem snovanju in njihovi izdaji. Njegove besede zagotovo ne bodo pritegnile samo ljubiteljev, ampak tudi zbiralce in strokovnjake, saj je o tej tematiki ter o tem obdobju (zadnja polovica oktobra, november in december 1918), ki je precej slabo raziskano, zelo malo zapisov in dokumentov. Obiskovalcem bo tokratni gost v Maistrovi rojstni hiši spregovoril še o motivih na znamkah in jih povezal z najverjetnejšo zgodbo, ki jo pripovedujejo. Opozoril bo na številne značilnosti verigarjev, od tiska, papirja, zobčanj, barv, tipov, tipičnih in naključnih napak, ki jim zadnja leta namenja največ svojega časa. Nekaj besed bo namenjenih tudi poskusom ponarejanja. Posebej privlačno, predvsem za filateliste, pa bo tudi to, da bo Franc Klemenčič pri svojem predavanju uporabil slike znamk in filatelističnega gradiva iz ene najboljših zbirk verigarjev, ki je dobila največja svetovna filatelistična priznanja.

Franc Klemenčič, univerzitetni diplomirani pravnik, upokojenec, zbira znamke že 52 let, od svojega 13. leta. 45 let je član Filatelističnega društva Ivan Vavpotič Kamnik. Na začetku je zbiral predvsem znamke posameznih držav, sedaj pa zbira le še verigarje in znamke o pošti. Verigarje je začel zbirati leta 1990, ko mu je presežni del iz svoje zbirke poklonil pokojni tajnik filatelističnega društva France Mrhar. Najprej jih je skušal urediti, resneje pa se je z njimi začel ukvarjati šele po letu 2005. Pri vsem tem mu je veliko pomagal Bojan Kranjc, ki je trenutno eden vodilnih zbiralcev in eden največjih poznavalcev verigarjev pri nas in tudi v svetu.

Vabljeni.

Poslušaj vsebino: