Slovenija in Ekvador na zmenku z Brazilijo

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 18.05.2019, od 18:00 do 19:30

SLOVENIJA IN EKVADOR NA ZMENKU Z BRAZILIJO
O ENCONTRO – Slovenia e Equador encontra Brasil (making the 3 countries vibe in one soul)

Na Mednarodni muzejski dan 2019 se bosta na gradu Zaprice v Kamniku predstavila slovenska jazz pevka Ajda Stina Turek, ki trenutno živi in ustvarja v New Yorku in ekvadorski violinist, violist in pevec Gerson Eguiguren. Izvajala bosta brazilske skladbe avtorjev kot so Djavan, Tom Jobim in Antonio Carlos Jobim, za popestritev pa dodala še kakšno v slovenskem in španskem jeziku. Za projekt brazilske glasbe sta se odločila, ker ju je ta močno povezovala skozi šolanje na Berklee College of Music v Bostonu, kjer sta oba diplomirala. Vsakič, ko sta se srečala na šoli, in si želela skupaj nekaj zapeti, sta pristala na brazilskih pesmih, saj so te tako pozitivne in sproščujoče, tako kot je tudi njun prijateljski odnos. Portugalščina je zelo topel jezik in to ju je spravilo v dobro voljo ob napornih dnevih.
Spremljava: Marko Čepak Maki – kitara in Vid Ušeničnik – tolkala

O nastopajočih:
AJDA STINA TUREK, letnik 1994, je z najvišjimi ocenami – Summa Cum Laude leta 2018 diplomirala iz Vocal performance na Berklee College of Music v Bostonu, ZDA. Mlada jazzovska pevka in skladateljica je leta 2013 na Poletni šoli Berklee Jazz Clinics v okviru Jazz festivala Umbria v Perugi edina med 60 mladimi pevci iz 29 držav prejela posebno priznanje, delno štipendijo za vsa štiri leta študija na Berklee College of Music v Bostonu. Omogočila ji je začetek študija, s katerim je začela po maturah na gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani in na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer jo je glavni predmet, jazz petje poučevala prof. Nada Žgur. Med študijem v Združenih državah je sodelovala z glasbeniki kot so Kurt Elling, Sheila Jordan, Kevin Mahogany, Ellis Marsalis, Delfeayo Marsalis, Jason Marsalis, Rita Moreno, Lionel Richie, Kenny Werner ter Peter Eldridge, ki je bil nekaj časa tudi njen profesor.
Ajda Stina Turek je marca 2018 izdala avtorski album Sonder, z avtorskimi skladbami in besedili v angleščini. Žanrsko se giblje od latino jazza, RnB-ja do bluesa. Na snemanju je sodelovalo 25 glasbenikov iz Združenih držav Amerike, Izraela, Južne Koreje, Japonske, Ekvadorja, Hrvaške, Poljske itd. Promocijsko turnejo je imela marca 2018 v Sloveniji z glasbeniki, ki jih je pripeljala iz Bostona. Na Radiu Slovenija so koncert snemali v živo, posnetek pa so kot slovensko predstavnico, predvajale evropske radijske postaje na Mednarodni dan jazza 30. aprila 2018.

GERSON EGUIGUREN je pevec, violinist in violist, rojen leta 1992 v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja. Tudi Gerson je leta 2017 diplomiral na Berklee College of Music v Bostonu. Gerson je v mednarodnem okolju nastopal in snemal kot pevec, violinist in violist ob boku priznanih glasbenikov kot so Susana Baca, Joyce Moreno, Milton Nascimento, Pablo Zeigler, Jacob Collier, Tigran Hamasyan, Beyonce in Kenny Werner, če omenimo le nekatere.
Vse te izkušnje so Gersonu dale odlično podlago, kjer se je učil različnih glasbenih stilov. Je tudi ustanovitelj in umetniški direktor “Vocal Acapella Quartet Muzu”, skupine, ki organizira po svetu delavnice, zasnovane na vokalni improvizaciji in spontani kompoziciji.
Gerson: “Mislim, da je glasba najmočnejše orodje, ki lahko prinaša sporočila, deli zgodbe, spreminja politiko, pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč, ljudje se z njeno pomočjo povezujejo, spoznavajo druge kulture in države in so tako sposobni bolje razumeti druge in z njimi sočustvovati.”

MARKO ČEPAK MAKI – kitara
VID UŠENIČNIK – tolkala

Vljudno vabljeni!