Koledar dogodkov - september 2021

vse enote
Kdaj: od 01.09.2021, 10:00 do 30.09.2021, 00:00

Četrtek, 9. 9. 2021, ob 18. uri

Galerija Miha Maleš, Glavni trg 2, Kamnik

ŽIVOPIS – narodna noša v delih Miha Maleša

Miha Maleš (1903–1987), slikar, grafik, risar, založnik in fotograf je v svojem zelo obsežnem ustvarjalnem opusu naredil številne litografije in monotipije narodnih noš. Grafike predstavljajo tradicionalne noše in oblačilno dediščino, ki jo je umetnik opazil na svojih potovanjih po ozemlju bivše Jugoslavije v 50. letih 20. stoletja ter ob tem ustvaril avtentičen likovni izraz, ki ga zaznamuje lahkotna in elegantna linija ter bogat kolorit.

Kustosinja razstave je Saša Bučan.

Razstava bo na ogled do 23. oktobra 2021.

 

Petek, 10. 9. 2021, ob 18. uri

Galerija Miha Maleš, Glavni trg 2, Kamnik

Pokažem se fantu v pisanem gvantu.

Predstavitev monografije o oblačilni kulturi, razvoju narodne noše in o prireditvi Dnevi narodnih noš skozi leta. Knjigo bosta predstavila avtorja dr. Bojan Knific in dr. Marija Klobčar. Pogovor z njima bo vodila glavna urednica mag. Breda Podbrežnik-Vukmir. Založnika knjige sta Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport Kamnik.

 

Sobota, 11. 9. 2021, ob 11. uri

Muzej – grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik

Javno vodstvo po razstavi SLOVENSKA MAJOLIKA

Skupna razstava Narodnega muzeja Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik Slovenska majolika je posvečena posodi za vino, izdelani iz beloprstene keramike. V slovenski tradiciji ima poseben status – postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda, saj jo kot simbol dobre in vesele družbe opevajo tudi ljudske pesmi..

Vodila bosta soavtorja razstave Saša Bučan in Marko Kumer.

 

Torek, 14. 9. 2021, ob 18. uri

Center Ivana Hribarja Trzin

ŽERJAVČEK – simbol Trzina in pomembnejša naravna dediščina v občini

Predstavitev naravne dediščine in razstava likovnih in literarnih del otrok iz vrtca Trzin, enota Žabica in OŠ Trzin ter predstavitev spletnih nalog in kvizov o naravni dediščini v občini Trzin za osnovnošolce.

Vodja projekta Janja Železnikar.

 

Petek, 17. 9. 2021, ob 18. uri

Muzej – grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik

Okrogla miza O KOROŠKEM PLEBISCITU 1920: pogled v preteklost in sedanjost

Ob razstavi Koroški plebiscit 1920 v literaturi, glasbi in pesmi, ki je na ogled v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, smo pripravili ob 100-obletnici koroškega plebiscita okroglo mizo, na kateri bodo gostovali Janez Stergar, zgodovinar, predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani; dr. Danijel Grafenauer, zgodovinar, znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani; mag. Rudi Vouk, odvetnik iz Celovca in narodnopolitični delavec in drugi.

V pogovoru se bodo ozrli na čas pred 101 letom, ko se je plebiscit zgodil, in predstavili današnje stanje v čezmejni Koroški: v jeziku, kulturi, politiki, gospodarstvu … Slišati bo marsikaj s te in one strani meje o tegobah, žalosti in veselju naroda, ki že več kot 100 let živi ločeno od svoje matice.

Pogovor bo vodila Alenka Juvan.

V sodelovanju z Društvom general Maister Kamnik.

 

Sobota, 25. 9. 2021, ob 11. uri

Muzej – grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik

Javno vodstvo po razstavi MAKARONI IN KOFE

Tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine je Dober tek! Vabljeni na zadnje javno vodstvo po razstavi Makaroni in kofe iz Šmarce, kjer je od leta 1919 zadišalo po žitni kavi in kavnih nadomestkih, testeninah in marmeladi. V tovarni so izdelovali kar 29 vrst testenin. Pravo kavo so pražili redko – predvsem za vojsko, v glavnem so izdelovali kavni nadomestek iz ječmena. Leta 1948 so postali obrat kamniške Ete. Leta 1963 so obrat testenin in kave zaprli.

Po razstavi bo vodil avtor Marko Kumer.

 

Sreda, 29. 9. 2021, ob 18. uri

Galerija Pogled, Glavni trg 2, Kamnik

MaATJAŽ BOROVNIČAR – slikarska razstava

Kustosinja Saša Bučan.

 

Obisk kulturnih prireditev je skladno z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev mogoč le ob obvezni uporabi zaščitnih mask in ob upoštevanju PCT pogoja, torej je dovoljen za osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti COVID-19. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se dogodka udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.
Na prizorišče vstopate na lastno odgovornost in prevzemate odgovornost za izpolnjevanje pogojev.