Koledar dogodkov - november 2023

vse enote
Kdaj: od 01.11.2023, 00:00 do 24.11.2023, 00:00

Galerija Pogled, sreda, 8. november 2023, ob 18. uri

ZAKAJ GRAFIKA?

Prof. Črtomir Frelih in mlajša generacija grafikov

Pogovor bo vodila Saša Bučan.

Na galerijskem večeru s pogovorom na temo grafike bodo sodelovali: Črtomir Frelih, profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na oddelku za likovno pedagogiko ter grafični ustvarjalci Alja Košar, Oliver Pilić, Gloria Ana Lupus in Pika Gačnik.

Ob razstavi Prostori praznine, štirih ustvarjalk, katerih glavni medij za likovno ustvarjanje predstavljajo različne grafične tehnike, se bo mlajša generacija grafičnih umetnic/ umetnikov prespraševala o pomenu grafike na polju likovne umetnosti danes, o tem zakaj prav grafika in kako je njihovo pot oblikoval ali pa tudi ne študij umetnosti na različnih likovnih inštitucijah.

Galerija Miha Maleš, petek, 17. november 2023, ob 18. uri

Odprtje razstave

ROK ZELENKO – BARVITOST VSAKDANA

Kustosinja razstave Saša Bučan.

Rok Zelenko izhaja iz znane umetniške družine Zelenko, kjer sta ga domala celo življenje obkrožala umetnost skozi slikarska in grafična dela njegovega očeta Karla Zelenka in kiparska dela njegove matere Sonje Rauter Zelenko. Tokrat bodo na ogled dela iz različnih obdobij in ciklov umetnika, ki se dotikajo tako realnosti, dogodkov, ki so zaznamovali svet in umetnika, imaginarnega in filozofskega sveta.

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, sreda, 22. november 2023, ob 18. uri

Odprtje razstave

ZGODBE MAISTROVIH PREDMETOV ali iz virtualnosti v resničnost.

Avtorica Alenka Juvan

Na ogled bomo postavili Maistrovo dediščino, ki nastopa na spletu v virtualni Maistrovi poti, projektu, ki ga je leta 2021 ustvarilo skupaj 15 kulturnih ustanov in družina Maister. Obiskovalci si bodo na razstavi lahko ogledali dragocene predmete in gradivo, kot so Maistrove knjige iz njegove znamenite knjižnice, njegova pisma, dokumenti, rokopisi … ter prisluhnili njihovim zgodbam.

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, četrtek, 23. november 2023, od 10. do 18. ure

DAN RUDOLFA MAISTRA

Ob državnem prazniku. Dan odprtih vrat.

Brezplačen ogled stalne in nove občasne razstave ter filmov.

Zadružni dom Žiri, četrtek, 23. november 2023, ob 18. uri

Avtorici Janja Železnikar in Andreja Humar Gruden

Projekcija filma VLASTO KOPAČ

Žirovski rojak, Vlasto Kopač je bil alpinist, gorski reševalec, risar, konservator, arhitekt, varuh naravne in kulturne dediščine in še mnogo več. V filmu je prikazana njegova bogata življenjska pot in njegov obsežen ustvarjalni opus. O nastajanju filma bosta spregovorili avtorici Janja Železnikar in Andreja Humar Gruden.