Koledar dogodkov - maj 2023

vse enote
Kdaj: od 29.04.2023, 00:00 do 31.05.2023, 00:00

kokošiMuzej – grad Zaprice

Sreda, 10. maj 2023, ob 19. uri

Muzejski večer

Janja Železnikar: Negovska čelada z Vrhpolja pri Kamniku

Na tretjem predavanju v sklopu muzejskih večerov ob razstavi Skrivnostne poti negovskih čelad bo Janja Železnikar iz Medobčinskega muzeja Kamnik predstavila najdbo in nadaljnjo zanimivo usodo negovske čelade z Vrhpolja pri Kamniku, ki je svojo pot končala v Muzeju 25. maja.

Center Ivana Hribarja Trzin

Četrtek, 11. maj 2023, ob 18. uri

Trzin v luči srednjeveških zgodovinskih virov

V spomin na prvo znano omembo Trzina, Občina Trzin praznuje svoj občinski praznik 15. maja. Leta 1273 je bila v Ljubljani izstavljena listina, v kateri se Trzin prvič pojavi kot Direzin. Letošnje leto je tako v znamenju praznovanja 750. obletnice prve omembe kraja.

Avtorja razstave in kataloga: Jernej Kotar, NMS in Janja Železnikar, MMK

Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Sreda, 17. maj 2023, ob 19. uri

Maistrov večer

Iz barvite zbirke Primoža Premzla, tudi o Maistru

Gostili bomo znanega mariborskega antikvarja, galerista, založnika in zbiralca, predvsem mariborskega domoznanskega gradiva, Primoža Premzla. V svojem predavanju nam bo besedno in slikovno predstavil svoje raziskovalno delo, svojo bogato zbirko in svojo ustvarjano pot, ki se je večkrat opazno, včasih polemično, ustavila tudi pri Rudolfu Maistru. Gospod Premzl je za svoje pomembno delovanje in dosežke prejel kar nekaj nagrad, med drugim prestižno Schwentnerjevo nagrado in letos Glaserjevo listino za življenjsko delo.

Vse enote MMK

Četrtek, 18. maj 2023, od 10. do 18. ure

Mednarodni muzejski dan

Prost vstop za individualne obiskovalce.

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Mednarodni dan muzejev 2023 bo osredotočen na trajnostni razvoj muzejev in dobro počutje v muzejih s temo MUZEJI, TRAJNOSTNI RAZVOJ IN DOBRO POČUTJE. Vabljeni na brezplačne oglede naših stalnih in občasnih razstav v vseh treh enotah – muzeju na gradu Zaprice, Rojstni hiši Rudolfa Maistra in Galeriji Miha Maleš ter Galeriji Pogled.

V maju se zapirata dve veliki razstavi:

  • v muzeju si do 20. maja 2023 lahko ogledate še gostujočo razstavo Pomorskega muzej Sergej Mašera – Slovenske ladje in ladja Kamnik 
  • v Galeriji Miha Maleš si do 10. maja 2023 lahko ogledate še pregledno razstavo kiparja Jakoba Savinška ob 100-letnici rojstva.

 

Vabljeni.