Koledar dogodkov - januar 2024

vse enote
Kdaj: od 01.01.2024, 00:00 do 31.01.2024, 19:00

Galerija Pogled, Glavni trg 2, Kamnik

Sreda, 24. januar 2024, ob 18. uri

 Javno vodstvo z avtorjem po razstavi

ADMIR GANIĆ: SCENOGRAFIJA ZA SEVDAH IN DRUGE ZGODBE

Po razstavi bo vodil avtor razstave Admir Ganić.                                          

Admir Ganić (1987, Sarajevo, BiH) je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu, na oddelku grafike, kjer je končal tudi podiplomski študij. Do sedaj je razstavljal na osmih samostojnih razstavah in na številnih skupinskih razstavah doma in po svetu. Je prejemnik več nagrad in priznanj za grafiko. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), Združenja likovnih umetnikov Bosne in Hercegovine (ULUBIH) ter Društva likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL). Od leta 2011 do leta 2015 je bil zaposlen kot profesor risanja na Srednji umetniški šoli v Sarajevu, med 2018 in 2019 pa v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani. Trenutno je zaposlen na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Kot mojster grafičnega metjeja Admir z enostavno kompozicijo in v jasnem jeziku zapisuje spomine, ki jih povezujeta realnost in sanjsko, in odganjajo dvome o tem, da je skozi te podobe mogoče slišati značilno glasbo, melanholične zvoke prostorov njegovega otroštva, in da se pravzaprav njegove črte lahko stkejo v mrežo pravljic in melodij, ki si jih lahko vsak izsanja sam. Novejše Admirjeve grafike na vertikalnih površinah, polne domala nesledljivih zgodb, ki se prepletajo ali celo prekrivajo, nadaljujejo umetnikovo likovno zgodbo in hkrati posegajo na Daljni vzhod, kjer je pred leti umetnik spoznaval kitajsko kulturo, predvsem njeno umetnost. V slednji ni videl preprek v komunikaciji, v razumevanju, kajti zazdelo se mu je, da se kaligrafija (oziroma pismenke) spontano vpenja v njegov lastni likovni izraz, ki se v novih delih preoblikuje v njemu lastno likovno vizijo.

Slovenski planinski muzej

Petek, 26. januar 2024, ob 18. uri

Medobčinski muzej Kamnik in Slovenski planinski muzej vas vljudno vabita

na projekcijo dokumentarnega filma

Vlasto Kopač, ob 110. obletnici rojstva.

Projekcija filma bo v petek, 26. januarja 2024, ob 18. uri
v Slovenskem planinskem muzeju, Triglavska cesta 49 v Mojstrani.

Vlasto Kopač je bil alpinist, gorski reševalec, risar, arhitekt, konservator, kartograf, varuh naravne in kulturne dediščine in še mnogo več.

O nastajanju filma bosta spregovorili avtorici Janja Železnikar in Andreja Humar Gruden.

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, Kamnik

Sreda, 31. januar 2024, ob 18. uri

Maistrov večer:

Ddr. Damir GLOBOČNIK

HINKO SMREKAR IN NJEGOV STRIP ČRNOVOJNIK                                                                                                      

Odlična poznavalca Smrekarjevih del Žiga Valetič in Damir Globočnik sta leta 2021 pri založbi Buča izdala knjigo Hinko Smrekar: Črnovojnik in protostripi na Slovenskem.

Ddr. Damir Globočnik nam bo na prvem Maistrovem večeru v letu 2024 predstavil knjižico, strip,  protostrip pravzaprav – Hinko Smrekar, Črnovojnik, ki je izšel leta 1919 pri založništvu Umetniška propaganda. V njem je naš veliki slikar in ilustrator po končani prvi svetovni vojni lucidno, s švejkovskimi prijemi upodobil svojo usodo in zgodbe znanih Slovencev, tudi svojega dobrega prijatelja Ivana Cankarja.

Knjižica obsega 24 strani, kjer je besedilo napisano z roko, popestril ga pa je s 50 samoironičnimi perorisbami.

V Črnovojniku je Smrekar opisal lastno internacijo med prvo svetovno vojno, na začetku leta 1915 je bil namreč vpoklican k vojakom. Anonimna ovadba ga je označila za srbofila in rusofila, aretiran je bil 4. avgusta 1915. Najprej je bil zaprt v zaporih na ljubljanski policiji, nato pa na ljubljanskem gradu, od koder so ga poslali v Wagno pri Lipnici ob Muri, od tam v Enzersdorf na Nižjem Avstrijskem in končno še v internacijsko taborišče za politične osumljence Mittergrabern. Septembra 1915 je moral v vojašnico v Judenburg na Zgornjem Štajerskem. Še nadalje se je izmikal fronti, zato so ga iz bolniškega okrevališča v Scheiflingu poslali v garnizijsko bolnico v Gradec, kamor ga je spremljala ovadba zaradi simuliranja. Na tamkajšnji opazovalnici za duševne bolezni se je uspešno izdajal za norega, tako da so ga spomladi 1916 črtali z vojaških seznamov.

V sodelovanju z Društvom general Maister Kamnik.

Vabljeni.