Koledar dogodkov - januar 2023

vse enote
Kdaj: od 03.01.2023, 00:00 do 31.01.2023, 00:00

Galerija Miha Maleš, Glavni trg 2, Kamnik

Sreda, 18. januar 2023, ob 18. uri

 Prvo javno vodstvo po razstavi

JAKOB SAVINŠEK – 100

Prvo javno vodstvo po novi razstavi slovenskega kiparja in kamniškega rojaka ob 100-letnici rojstva, Jakoba Savinška (1922-1961). Razstavljena dela so iz zbirk Galerije Miha Maleš, Dolenjskega muzeja Novo mesto, Narodne galerije in Moderne galerije.  Po razstavi bo vodila kustosinja razstave Saša Bučan.

Jakob Savinšek se je rodil v Kamniku 4. februarja 1922, kjer je obiskoval prve štiri razrede osnovne šole. Družina se je leta 1929 preselila v Ljubljano, kjer je Jakob z odliko končal osmi razred gimnazije in se vpisal na medicinsko fakulteto. Njegovo študijsko pot je presekala vojna. Leta 1942 so Jakoba in njegovega brata Jureta odvedli v taborišče Gonars, od koder sta se vrnila konec istega leta. Jakob je preživljal družino z neumornim portretiranjem in risanjem cvetličnih tihožitij ter še naprej uril in razvijal svoj risarski talent pri slikarju Rihardu Jakopiču. V krogu pisatelja Ivana Mraka in njegove žene, kiparke Karle Bulovec Mrak, pa je prejemal tudi prve napotke na poti kiparstva. Prav tukaj je spoznal svojo življenjsko sopotnico, igralko in pesnico Milo Kačič.

Leta 1945 se je Jakob Savinšek vpisal v prvi semester Akademije za upodabljajočo umetnost v Ljubljani na smer kiparstvo (poučevali so ga Boris in Zdenko Kalin, Frančišek Smerdu in Peter Loboda). Leta 1949 je diplomiral in istega leta se mu je rodil sin David. Leta 1950 je Savinšek najel bivši atelje kiparja Frančiška Smerduja. Petdeseta leta so bila za umetnika leta potovanj, odkrivanja umetnosti in druženja s številnimi akterji slovenskega in širšega evropskega kulturnega prostora, prinesla pa so mu tudi prvo samostojno razstavo v Mali galeriji v Ljubljani ter tudi prva naročila za kiparske spomenike (Celje, Novo mesto, Ptuj, Trenta). Sledila je večja samostojna razstava v Jakopičevem paviljonu in nagrada Moša Pijade, ki mu je omogočila študijsko potovanje v Anglijo in Francijo. Temu so sledila številna potovanja po evropskih mestih ter nova naročila javnih spomenikov, med drugim monumentalnih kipov Ivana Tavčarja na Visokem v Poljanski dolini in Simona Gregorčiča v Kobaridu.

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, Kamnik

Sreda, 25. januarja 2023, ob 18. uri

Maistrov večer

Dr. Peter Krečič

PLEČNIK IN MAISTER

Dr. Peter Krečič bo v svojem predavanju Plečnik in Maister najprej spomnil na lansko 150-letnico velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je bil samo 2 leti starejši kot vojak in pesnik Rudolf Maister. Predvsem pa bo tokratni predavatelj dva velikana slovenske zgodovine povezal in predstavil v različnih okoliščinah ter dogajanju;  kamor sodijo denimo Plečnikovi načrti za Maistrov nagrobnik leta 1934, kmalu po generalovi smrti, ter štiri leta pozneje, leta 1938, načrti za Maistrovo grobnico na mariborskem pokopališču Pobrežje.

Vabljeni.