Kamfest 2023 tudi v enotah Medobčinskega muzeja Kamnik

vse enote
Kdaj: od 04.08.2023, 00:00 do 20.08.2023, 00:00

Letos bo od 4. do 12. avgusta 2023 ulice Kamnika spet, že dvajsetič zapored, zavzel eden večjih slovenskih mestnih festivalov – KAMFEST. Na kar sedmih prizoriščih se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov. Posebnost Kamfesta je, da diha z mestom skuša in vsako leto postavi prizorišča na zanimive, za Kamnik specifične lokacije. Tako bo letos vrata za nekaj dogodkov na široko odprlo prvo kamniško prireditveno dvorišče, skrivnostni prostor, do katerega se pride naravnost iz Šutne – najimenitnejše, osrednje kamniške ulice, ki bo letošnja povezovalna nit festivala, katerega prizorišča se vrstijo od odra pod arkadami muzeja na Zapricah do velikega koncertnega prizorišča v nekdanji smodnišnici.

Program v enotah Medobčinskega muzeja Kamnik:

Sobota, 5. avgust 2023

18:00 Muzejski oder: Javno vodstvo Marka Kumra po razstavi VESELO V KAMNIK. V GLAVNEM ŠESTDESETA LETA, Medobčinski muzej Kamnik

Javno vodstvo po novi občasni razstavi z avtorjem Markom Kumrom. Vse, kar se še spomnite ali ste želeli vedeti o dogajanju v 60. letih 20. stoletja v Kamniku.

 

19:30 Muzejski oder: Trio Magnolija, koncert

Tri kitare, dva Marka (Trobevšek in Fujan) in en Brane Bičanič. Poznajo se iz otroštva, oziroma najstniških let. Povezuje jih Kamnik, kamniška gimnazija, v mladosti mogoče kakšna punca, predvsem pa jih druži strast do glasbe. Igrajo vseh vrst pesmi (folk, popevke, ljudske …), pa kak komad, ki ga je Brane zložil v gimnazijskih časih (Magnolija, Na hribčku …).

Nedelja, 6. avgust 2023

10:00 Muzejski oder: Javno vodstvo Marka Kumra in Gorana Završnika po mestu na temo VESELO V KAMNIK. V GLAVNEM ŠESTDESETA LETA.

Ponedeljek, 7. avgust 2023
kolaž slik s tematiko Rudolfa Maistra21:00 Odprta Šutna: O Rudolfu brez brkov in o Veroniki, ki je s kačjim repom namahala mamuta, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Leta 2024 bo preteklo 150 let, odkar se je v Kamniku rodil slovenski general in pesnik Rudolf Maister. Pa še nekaj okroglih Maistrovih obletnic se bomo spominjali: 100-letnice častnega meščanstva v Kamniku, 90-letnice smrti, 120-letnice izida Maistrovih Poezij. Zato je slovenska Vlada leto 2024 razglasila za Maistrovo leto. In zato si boste na Kamfestu na vrtu Maistrove rojstne hiše lahko ogledali predstavo O Rudolfu brez brkov in o Veroniki, ki je s kačjim repom namahala mamuta. Po slikanici Alenke Juvan in ilustratorke Andreje Peklar so jo oblikovali: režiserka Andreja Humar Gruden ter igralca: Nataša Keser in Nik Škrlec. Po predstavi bo pogovor z avtorji.

Torek, 8. avgust 2023

18:00 Odprta Šutna: Križnik na Kamfestu ft. Luka Ovsec aka Lukavi Luka, dvorišče Rojstne hiše Rudolfa Maistra

Največji pripovedovalski festival izven Ljubljane, ki ga vsako leto pripravita Knjižnica Franceta Balantiča in Kulturno društvo Motnik, se bo letos z izbranimi pripovedovalci ustavil tudi na Kamfestu. Pripovedovalski golaž.

Četrtek, 10. avgust 2023

21:00 Odprta Šutna: KUD KIKS: 2*1 Gratis, komedija, dvorišče Rojstne hiše Rudolfa Maistra

KUD Kiks je ustvarjalni kolektiv, ki ga druži izjemna veščina sprotnega prilagajanja na nove in nove gledališke izzive, ki jih, večinoma, daje kar občinstvo. Na ta način vrli in, predvsem, prepoznavni ustvarjalci vsakič znova zadovoljijo raznovrstno publiko.

Spontana komedija: 2+1 gratis je improvizirana komedija, kjer komični duo improvizatorjev (Nejc Šmit in Dino Kapetanovič), pred vašimi očmi in z vašo pomočjo ustvarja kratke zabavne prizore, ki so tematsko povezani z njunim takratnim gostom. Tako boste lahko priča, kako bosta Dino in Nejc eno znano osebo vzela v roke in v najbolj spontanem intervjuju postavila v zabavne skeče, plesne performanse, pevske eskapade in verjetno v nove stare piramidne sheme.
Do sedaj sta v radovljiški grajski kleti v roke vzela goste, kot so: Blaž Kričej Režek, Tanja Žagar, Melani Mekicar, Cene Prevc, Sašo Stare, Jože Robežnik, Anja Ramšak in druge.

Petek, 11. avgust 2023

19.30 Muzejski oder: Vmesni obred

glasbeno-plesna predstava Patricije Crnkovič in Teje Poljanšek

Vmesni obred je plesno-glasbeni performans, ki raziskuje notranjo preobrazbo kot posledico vzpostavljanja stika z naravo. Nastopajoči zaradi urbanih vplivov izmučita vse človeške potenciale, zaradi česar postane preobrazba in osvoboditev edini cilj. Skozi ritual se oddaljujeta od balasta, s katerim nas omejuje kapitalistični ustroj in zapuščata nesmiselne vzorce, po katerih delujemo kot sužnji tujih prepričanj in pravil. Ob globokem stiku z naravo se v notranji tišini počasi odpirata novi poti avtentičnosti in s pomočjo naravnih materialov vzpostavljata nove temelje, na katerih lahko bivata mirneje in globlje. Glasba in ples se prepleteta v podpori novega prebujanja in pomagata nastopajočima najti smisel v minljivosti in nenavezanosti. Za avtorici je to prvo skupno sodelovanje, ki je nastalo kot posledica študija na umetniški akademiji Codarts v Rotterdamu.

Režija: Patricija Crnkovič, Teja Poljanšek / Koreografija in ples: Patricija Crnkovič / / Avtorska glasba: Teja Poljanšek / Vokal: Teja Poljanšek / Kitara: Matic Smolnikar / Produkcija: Produkcija avtoric / Koprodukcija: Medobčinski muzej Kamnik / Fotografije: Aleš Romaniuk, Zala Rifel / Tonskimojster: Blaž Flerin

21.00 Odprta Šutna: Žiga Čamernik: Ivan Grozny

dramedija v Maistrovi hiši

V motelu neke sobe se odvija zgodba med moškim in žensko, ki je vse prej kot običajna. Gre za čustveno nabit partnerski odnos, kjer se veliko govori, opravičuje, duhoviči in celo grozi, pravo vprašanje pa je, kaj je tisto, kar najbolj zaleže. Vse skupaj je prekrito še s tančico zgovorne tišine, v okviru katere lahko zaslutimo tudi kakšen odgovor. Predstava je nastala po motivih dramskega teksta Terrible Jim Fitch, Jamesa Lea Herlihyja.

Ivan Grozny: Žiga Čamernik Lana Len: XXX Režija: Janez Vajevec

Nedelja, 20. avgust 2023

astronomsko opazovanje19.00-22.00  Travnik med kaščami na Zapricah: Opazovanje nočnega neba

RAK – Raziskovalno Astronomski Krožek Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra skupaj s kamniškimi astronomi spet vabi na poletni večer z opazovanjem nočnega neba.

Sprva bo nizko nad obzorjem še Sonce, tako da bodo bolj zgodnji opazovalci še pred njegovim zaidom morda lahko prešteli Sončeve pege, ki se na Sončevi površini že nekaj časa pojavljajo v lepem številu, poleg tega pa bomo lahko opazovali tudi kak orjaški izbruh s površja naše zvezde. Ko bo Sonce zašlo in se bo začelo mračiti, bo kar kmalu na vzhodni strani neba zasvetil Saturn. Ta bo s svojimi obroči najbrž predstavljal glavni objekt opazovanja ta večer, z njim se bo morda lahko kosala le še naša spremljevalka Luna, ki nam bo kazala nekaj dni star krajec. Poleg teh dveh pa si bomo lahko ogledali še kako meglico, nekaj zvezdnih kopic in galaksij poletnega nočnega neba. Z nekaj sreče morda ugledamo tudi katerega izmed zapoznelih utrinkov iz roja Perzeidov in še kaj…

Opazovanje bo v primeru lepega vremena na travniku pri muzejskih kaščah ob gradu Zaprice v nedeljo, 20. avgusta 2023, od 19.00 dalje.

Ker je prostora v bližini relativno malo, obiskovalce vljudno prosimo, da se na opazovanje odpravijo peš (parkirišča so sicer na voljo pri OŠ Toma Brejca, pri športni dvorani in še kje…).

V primeru slabega vremena bo opazovanje prestavljeno na naslednji večer, 21. avgusta 2023 ob isti uri. Vabljeni!