Ivan Cankar - Na otoku

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 24.10.2018, od 19:00 do 20:00

Ob stoletnici smrti Ivana Cankarja vas vabimo na gledališko uprizoritev Cankarjeve novele Na otoku, kot si jo je zamislil, režiral in izvedel gledališki igralec Uroš Potočnik in v koreografiji Sabine Schwenner.

Delo Ivana Cankarja Na otoku je intimna pripoved »brodolomca«, ki se s svojimi strahovi, sanjami, a tudi željami znajde na otoku, ki predstavlja notranji svet pisatelja, njegovo duševnost, njegovo hrepenenje ter njegove strahove. Otok kot metafora človeške psihe je današnjih dni, ko kljub vse številčnejši populaciji  ljudje postajajo vse bolj izolirani ter sami.

Cankarjev otok v današnjem svetu deluje kot video igra, polna virtualnih pasti, kar jo dela hotno, poželjivo in adrenalinsko. Gledališka uprizoritev predstave vsebuje elemente, ki so preslikava pisateljevih besed v smislu giba, glasu ter sodobnih, digitalnih vsadkov – zvok, ki prihaja iz igralca, a je pripet, posnet, reproduciran.

Delo Na otoku je nastalo leta 1907, enajst let za tem, ko se v Freudovem besedilu Etiologija nevroz pojavi beseda psihoanaliza. Tudi v literarnem delu Na otoku je zaslediti psihoanalitične momente, saj bi lahko celotno dogajanje prenesli tudi na vrt umobolnice in lik Kosirnika mirno zamenjali z likom katerega drugega izmed pacientov. Realizacija teksta kot gledališka uprizoritev je zanimivo igralsko, gibalno ter režijsko/tehnično raziskovanje. Minimalistična izrazna sredstva vkomponirana v sodobno digitalno okolje Na otoku pogojujejo s sodobnimi sredstvi in ga delajo aktualnejšega kot kdaj koli prej. Predvsem pa gre za uprizoritev, ki kljub več kot sto let stari noveli,  le-to znova vzpostavlja v našem času, ko ves svet vse bolj in bolj drvi proti kaosu, proti neznanim dogodkom svetovnih razsežnosti, katerih se redko kdo  zaveda. Uprizoritev se v tem primeru ukvarja le s človekom, slehernikom, ki ga silnice življenja ter življenja pritiski pehajo ter na koncu uspešno pahnejo na pot brez povratka. V imaginarni potep po svetu znotraj. Pri dramski realizaciji  Cankarjeve novele Na otoku gre le za iskren, sodoben gledališko – raziskovalni produkt. V Cankarjevem letu je predstava dobra dopolnitev k ostalim Cankarjevim uprizoritvam.