Herman Gvardjančič: Fordlandia / risbe

Galerija Miha Maleš
Kdaj: 17.10.2019, od 19:00 do 20:00

V četrtek, 17. oktobra 2019, bomo v galeriji Miha Maleš ob 19. uri odprli razstavo najnovejših del slikarja Hermana Gvardjančiča. O delu bo spregovorila kustosinja in avtorica razstave, Saša Bučan.

Razstavo bo odprl župan občine Kamnik, g. Matej Slapar. Razstava bo na ogled do 14. decembra 2019.

Razstava  z naslovom Fordlandia, je del najnovejšega opusa enega najvidnejših predstavnikov tako imenovane ekspresivne figuralike in pomembnega modernista, akademskega slikarja Hermana Gvardjančiča. Herman Gvardjančič, roj. 1943 v Gorenji vasi pri Retečah je študiral slikarstvo na ALU v Ljubljani in diplomiral 1968. Študij je nadaljeval na specialki za slikarstvo pri prof. Zoranu Didku in ga zaključil 1971. 1987 je postal docent na Pedagoški akademiji v Ljubljani, 1997 redni profesor za risanje in slikanje na ALUO. Od leta 1968 se je predstavil na 76 samostojnih in številnih skupinskih razstavah doma in v tujini in je dobitnik vrste nagrad in priznanj mdr. nagrade Prešernovega sklada, Groharjeve in Jakopičeve nagrade.

Pri svojem delu je ne glede na uporabljeni medij vselej neposreden, silovit, z le delno nadzorovano potezo svinčnika ali čopiča. V meditativnem odslikavanju eksistencialne izkušnje sveta izhaja iz krajine, v kateri se simbolno in metaforično zrcalijo stanja človeške psihe.

Ker je razstava predstavljena v Galeriji Miha Maleš, jasno nadaljuje misel in usmerjenost Mihe Maleša, ki je v svojem življenju vedno podpiral svežo in izrazno polno umetnost ter s svojim delom, tako kot tudi Herman Gvardjančič danes, prinašal obiskovalcem razstav, nivo umetnosti, ki zmore parirati oziroma presega meje umetnosti zgolj in samo našega, slovenskega prostora ter poseg v koncept univerzalnega  in večno sodobnega likovnega jezika.

Poslušaj vsebino: