Franjo Malgaj - mladenič, ki ga je izbrala zgodovina

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 14.03.2019, od 18:00 do 19:00

V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje odpiramo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra v Kamniku gostujočo občasno razstavo Franjo Malgaj, s katero obeležujemo spomin na stoto obletnico konca prve svetovne vojne, nastanek Države SHS in bojev za severno mejo.
Na razstavi bodo prikazane zgodovinske okoliščine, ko je 6. novembra 1918 oblast v Celju prešla v slovenske roke, na mestni hiši, danes stavbi muzeja, pa so prvič v zgodovini zaplapolale slovenske zastave.
Ob tej prelomnici je največja pozornost razstave, kot nakazuje že njen naslov, namenjena zgodovinski vlogi šentjurskega rojaka Franja Malgaja, ki je prav tako 6. novembra 1918 s skupino prostovoljcev odšel na Koroško, s svojo hrabrostjo in odločnostjo pripomogel k temu, da je Mežiška dolina ostala slovenska ter pri tem izgubil življenje.
V poklon padlemu junaku in njegovim soborcem je izšel tudi strip Franjo Malgaj – mladenič, ki ga je izbrala zgodovina, avtorjev Marijana Pušavca in Gašperja Krajnca, s katerim želimo spomin na pomembne dogodke in osebnosti slovenske zgodovine približati tudi mlajšim generacijam.
Razstavo bo odprl podžupan Občine Kamnik, g. Aleksander Uršič, predstavila jo bo dr. Marija Počivavšek iz MNZC. V glasbenem programu pa bosta nastopili učenki Glasbene šole Kamnik.
Razstava bo na ogled do konca aprila 2019.

Poslušaj vsebino: