Dr. Bojan Knific: Zgledne podobe naših "narodnih noš“

Galerija Miha Maleš
Kdaj: 10.11.2021, od 18:00 do 19:00

Na galerijskem večeru, bo dr. Bojan Knific, ob upodobitvah narodnih noš Miha Maleša, predaval o zglednih podobah naših “narodnih noš”.

Ljudje nosimo zelo različna oblačila – odvisno od namena, za katerega se oblačimo, možnosti, ki jih imamo, in še marsičesa drugega. Nekateri si občasno nadenejo posebno obleko, lahko rečemo tudi preobleko za posebne priložnosti, namenjeno izkazovanju slovenstva – »narodno nošo«. Rodila se je v sredi 19. stoletja, razvija se še danes, vprašanje pa je, če poznamo korenine tega pojava, njegov razvoj in različice, ki so se oblikovale na Slovenskem. Ste se že kdaj vprašali, zakaj je prav oblačilna dediščina Gorenjcev tako korenito zaznamovala njeno podobo in kakšno mesto ima pri tem Kamnik?

Na ta in druga vprašanja pripadnostnega kostumiranja bo skušal odgovoriti etnolog dr. Bojan Knific, kustos v Tržiškem muzeju, ki se z oblačilno dediščino srečuje že od mladih nog. Napisal je več knjig o nekdanji oblačilni kulturi Slovencev, s posebno pozornostjo pa se posveča prav razvoju oblačenja »narodnih noš« oz. pripadnostnemu kostumiranju.

Vabljeni.

ODPOVEDANO.

Obisk kulturnih prireditev je skladno z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev mogoč le ob obvezni uporabi zaščitnih mask in ob upoštevanju PCT pogoja, torej je dovoljen za osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti COVID-19.