Božidar Jakac - brezčasni umetnik

Galerija Miha Maleš
Kdaj: 27.05.2022, od 19:00 do 20:00

Vabljeni v petek, 27. maja 2022, ob 19. uri v galerijo Miha Maleš, kjer bomo v sodelovanju z Dolenjskim muzejem Novo mesto, odprli razstavo Božidar Jakac – brezčasni umetnik. Na ogled bodo dela iz različnih obdobij umetnikovega ustvarjanja, ki jih hranita Dolenjski muzej Novo mesto in Jakčev dom v Novem mestu.

Novomeščan Božidar Jakac (1899-1989) je poleg osnovne šole, v Novem mestu obiskoval tudi prvi razred novomeške gimnazije.  Šolanje je leta 1913 nadaljeval na realki v Idriji, kjer je opravil tudi vojaško maturo. Leta 1917 je bil vpoklican v avstro—ogrsko vojsko, med drugim je bil udeleženec zadnje velike avstrijske ofenzive na Piavi. Na zdravljenju griže v Opavi se je v eni izmed umetniških galerij navdušil za pastel, ki je nato postal njegova poglavitna izrazna likovna tehnika. Leta 1918 prvič javno razstavlja na XV. umetnostni razstavi v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani. Med leti 1919—1923 je študiral na umetnostni akademiji v Pragi ter kot prvi Slovenec dokončal grafično specialko pri profesorju Avgustu Brömseju. Študij je zaključil z odličnim uspehom in posebno pohvalo profesorskega zbora. V študijskem času je v domačem novomeškem okolju deloval kot pobudnik manifestacije imenovane »novomeška pomlad«. V tem času se je navdušil tudi nad fotografijo ter snemanjem filmov. Na številnih popotovanjih po Evropi, Ameriki in severni Afriki je kasneje nastalo ogromno število diapozitivov in filmov. Zelo pomembni so tudi njegovi fotografski in filmski zapisi s popotovanj po Sloveniji, na katerih so mnoge znane in pomembne osebnosti, dogodki, kraji in etnografski motivi.

Jakac je bil predvsem plodovit risar, grafik in slikar pastelov ter oljnih slik, ustvarjal pa je tudi ilustracije in druge zvrsti vse do načrtovanja znamk.