Ani Župančič, Spomini na Otona

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: 11.09.2019, od 19:00 do 20:00

11.junija 2019 je minilo 70 let od smrti slovenskega pesnika, dramatika, prevajalca, esejista Otona Župančiča, enega od štirih predstavnikov slovenske moderne. Spomine na pesnika, ki jih je v zvezke zapisovala Otonova žena Ani Župančič (rojena Kessler), je uredila vnukinja Alenka Župančič ter jih izdala v pričujoči knjigi.

Ani Kessler, hči sodnega svetnika iz Novega mesta, inteligentna, izobražena ženska, je že kot deklica oboževala poezijo Otona Župančiča. Leta 1911 je Ivan Cankar Kesslerjeve seznanil s pesnikom. Ani in trinajst let starejši Oton sta se poročila dve leti kasneje. To je le nekaj zanimivosti iz biografske pripovedi, kjer je pesnikovo življenje in ustvarjanje opisano skozi oči skrbne, ljubeče žene, obenem pa delo predstavlja tudi verodostojen vpogled v prelomne zgodovinske dogodke tiste dobe. Spomnimo pa se tudi, da je Župančičeva družina sedem let dopustovala tudi na Zapricah, od leta 1923  dalje. Knjiga je opremljena s fotografijami iz družinskega albuma ter komentarji in spremnimi besedami.

Spomini na Otona so dragocen dokument in osebna zgodba hkrati, ob čemer nikakor ni mogoče spregledati njenega pripovedovalskega in opazovalskega daru. Bralci bodo spoznali njegov značaj, navade, nazore, duhovitost, njegovo družinsko in družabno življenje, ustvarjalne stiske in tako izvedeli veliko novega.

Knjigo je izdala založba Forum 7, predstavili jo bosta vnukinja Alenka Župančič in sourednica Neva Brun.

Vabljeni.