80. obletnica najdbe neveljskega mamuta

Galerija Doma kulture Kamnik
Kdaj: od 20.04.2018, 00:00 do 18.05.2018, 00:00

Galerija Doma kulture Kamnik, razstava je na ogled od 20. aprila do 18. maja 2018.

Pred 80 leti so delavci pri regulaciji reke Nevljice našli eno najpopolnejših mamutovih okostij v Evropi. Čeprav so bili najprej prepričani, da so našli zgolj stare štore, se je po zaslugi Josipa Nikolaja Sadnikarja hitro izkazalo, da gre za pomembno odkritje.

V čast te obletnice Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju z Društvom Peter Naglič, Medobčinskim muzejem Kamnik, Paleontološko zbirko Hitij in Žalohar, Prirodoslovnim muzejem  Slovenije in prof. Danijelom Bezkom, prireja razstavo »80 let neveljskega mamuta«, ki bo v Galeriji Doma kulture Kamnik.

Razstavljen bo nabor fotografij, ki so nastale med regulacijo Nevljice in ob spremljanju izkopavanj okostja mamuta leta 1938. Fotografije avtorjev Petra Nagliča in Staneta Cudermana, danes predstavljajo dragocen vir pri ohranjanju spomina na najdbo. Razstavljeni bodo tudi posamezni paleontološki predmeti iz zbirke Hitij in Žalohar, na panojih Medobčinskega muzeja Kamnik pa bo v besedi in sliki predstavljeno doganje ob najdbi, osvetljen bo čas leta 1938, odmevi na najdbo. Predstavljan bo čas ledene dobe, skozi ledenodobno vegetacijo in živalstvo, ter bivanjski pogoji za človeka v tem času.

Razstava bo odprta do 18. maja 2018, vstop pa je prost.

Vabljeni.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik