Desertni krožnik, porcelan, okoli 1910

Objavljeno: 23.11.2018

Krožnik iz Prašnikarjevega kopališča in zdravilišča v Kamniku, verjetno desertni krožnik, je iz belega porcelana, le na robu ima ovalni črn znak z napisom Kopališče Kamnik – Bad Stein, zadaj štampiljka izdelovalca Josef Böck, Wien.
Leta 1876 so kopališče in zdravilišče prijavili brata Alojz in Franc Prašnikar ter zet Janez Kecel. Za to dejavnost je vsak posebej plačeval okoli dva goldinarja davka. Obenem pa so poleg zdravilišča in kopališča odprli še gostilno oziroma restavracijo. V davčnem katastru je prijavljeno zdravilišče šele leta 1880. V članku Olge Janša je zelo natančno popisana ponudba zdravilišča, na primer številni izleti v okolico, lep zdraviliški salon in urejen park, zdravniška pomoč in nasveti, t.i. Kneippova metoda, restavracija Marije Kecel, rojene Prašnikar in podobno. Delovalo do leta 1914.
Izdelovalec omenjenega krožnika je Josef Böck, ki je imel tovarno porcelana na Dunaju med leti 1828 in 1933. Böck je bil tudi kooperativni partner z dunajsko delavnico porcelana, katere partnerji so bili Josef Hoffmann, Kolomann Moser in Jutta Sika.