Cesarski piškoti

Objavljeno: 26.01.2021

Doma lahko spečete cesarske piškote, za katere je recept zapisala Magdalena Pleiweis v Slovenski kuharici leta 1890. Ali so cesarski, in kaj posebnega, pa sami poskusite.

»V mesengastem kotliču ali skledi tolci 7 dekagr. (4 lote) cukra, 2 celi jajci in 1 rumenjak, pa malo vaniljnega cukra za duh, da se zgosti; potem deni na gorko in še tolci, da se segreje; potem pa odstavi na merzel kraj, in spet tolci, da se shladi; potem rahlo primešaj 7 dekagr. (4 lote) lepe moke; to deni v škarnicelj, ki mora imeti spodaj za perst veliko luknjo ter tlači (ali vlivaj) to testo nanj, perst na dolgo in perst na debelo in en perst vsaksebi – to so piškoti; preden jih boš djala v peč, deni v bolj redko ruto stolčenega cukra; s tem jih potresi, da cukreni prah nanje pada, pa jih speci lepo rumeno.«

Ob izidu knjige je cesar Franc Jožef I. vladal že 42 let. Franc Jožef I. se je rodil 18. avgusta 1830 kot najstarejši sin nadvojvode Franca Karla in Zofije Bavarske. Prestol je Franc Jožef I. prevzel po revoluciji leta 1848, ko je nasledil strica Ferdinanda I.. Po zadušitvi revolucije in zmagi nad Madžari v vojni za neodvisnost, je ukinil ustavni režim. Obdobje neoabsolutizma se je končalo po porazu v vojni s Piemontom in Francijo leta 1859. Cesar je bil prisiljen obnoviti ustavno vlado in država se je pričela razvijati v sodobno parlamentarno monarhijo. Kljub temu so se v državi krepila mednacionalna trenja, ki so leta 1867 vodila v preoblikovanje cesarstva v dualistično monarhijo Avstro-Ogrsko po porazu v vojni s Prusijo leta 1866. Leta 1916 ga je nasledil njegov pranečak, Karel I.