Kamfest 2021 na gradu Zaprice

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: od 09.08.2021, 17:00 do 13.08.2021, 21:00

KAMFEST 2021 – PROGRAM V KAMNIŠKEM MUZEJU IN GALERIJI

  • POGLED SKOZI GALERIJO V MUZEJ

Muzej grad Zaprice – dvorišče, Muzejska pot 3, Kamnik

MAKARONI IN KOFE IZ ŠMARCE

od 6. 8. do 13. 8. 2021, od 17. do 20. ure

 Tudi letos ne gre brez industrijske dediščine. Razstava Makaroni in kofe.

Vas Šmarca pri Kamniku je imela tovarno testenin in pražarno kave že od konca prve svetovne vojne naprej. Njene korenine segajo v lokalno Živinorejsko zvezo, delniška družba pa je postala leta 1919. V tovarni je že na začetku zadišalo predvsem po žitni kavi in kavnih nadomestkih, testeninah in marmeladi. Po težavah z elektriko so si postavili lastno elektrarno. Njihova ponudba je obsegala 29 vrst testenin od angelskih laskov do špagetov, ki so jih takrat imenovali vrvice. Pravo kavo so pražili redko – predvsem za vojsko, v glavnem so izdelovali kavni nadomestek iz ječmena. Bili so izjemno inovativni in iznajdljivi pri trženju svojih proizvodov. Že leta 1930 so uvedli kataloško prodajo, količinske popuste, registrirali lastno blagovno znamko Apetit in ob nakupih izdelkov potrošnike razveseljevali z različnimi darili kot so brisače, rute in predpasniki. Leta 1948 so postali obrat kamniške Ete. Nekaj časa jim je posel še lepo tekel in 1963. je bila zgodba podjetne živilske tovarne iz Šmarce končana.

Razstava in katalog avtorja Marka Kumra sta nastala v okviru projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021.

 

Galerija Miha Maleš, Glavni trg 2, Kamnik

LOJZE PERKO – MED VIHARJEM IN JASNINO

Od 10. 8. do 13. 8.2021, od 17. do 20. ure, prost vstop

V prostorih Galerije Miha Maleš je na ogled pregledna spominska razstava ob štirideseti obletnici smrti slovenskega slikarja Lojzeta Perka (1909-1980), ki so jo pripravili v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Razstava povezuje njegovo delo na področju risbe, slikarstva in ilustracije, njen namen pa je pokazati javnosti čim bolj raznoliko in vsestransko podobo umetnikovega dela.

Lojze Perko je bil odlični krajinar, ki se je izražal tudi v drugih motivnih zvrsteh. Najbolj znani so njegovi portreti otrok, v katerih je dosegel zavidljivo stopnjo likovne svežine. V številnih slikah je ohranil izginjajoče podobe slovenske pokrajine, vaške arhitekture in kmečkega življa. Zgovorni so njegovi žanrski motivi iz kmečkega življenja: kmečka dela in opravila, delo na polju, praznovanja, podeželski sejmi, ljudski običaj. Med drugim je Perko leta 1942 ilustriral Levstikovega Martina Krpana. V Perkovem slikarstvu se prepletajo pred vojno uveljavljene slogovne smeri, saj se je razvijal v tradiciji poimpresionizma, predvsem ob slikarjih barvnega realizma, ki so mu bili po tematiki in razpoloženju najbolj sorodni.

 

Galerija Pogled, Glavni trg 2, Kamnik

GREGOR PRATNEKER – UMIK

Od 10. 8. do 13. 8.2021, od 17. do 20. ure, prost vstop

Gregor Pratneker (1973) je leta 2006 diplomiral na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Med leti 2007 in 2012 je  podiplomsko študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je tudi leta 2012 magistriral.

V zadnjem ustvarjalnem obdobju se posveča predvsem krajini – gozdovom, ki pa jih lahko slika plein air  ali  v ateljeju. V letu 2013 je prejel prvo nagrado Majskega salona, ki jo podeljuje ZDSLU. Že leta 2014 je uspel prepričati francosko žirijo Jesenskega salona v Parizu s sliko »Zimsko jutro«, ki jo je leto prej nagradil ZDSLU z prvo nagrado. Od takrat redno razstavlja na vseh treh pomembnih pariških salonih: na Jesenskem salonu, Salonu lepih umetnosti ter Salonu francoskih umetnikov. Decembra 2019 je na Salonu lepih umetnosti v Louvru za svojo sliko »Pomlad v gorah« prejel slikarsko nagrado Eugene Boudin, poimenovano po znamenitem francoskem krajinarju. Februarja 2020 pa je na Salonu francoskih umetnikov v Grand Palace prejel nagrado Mention. Živi in ustvarja v Mariboru.

Kustosinja razstave Saša Bučan.

 

  • ODER ZAPRICE

Ponedeljek, 9. 8. 2021, ob 20. uri

LEONARDI / KAMPL / KOŽAR, sočen džez

Kako lahko še drugače zveni “kitarski” trio?  Klasična zasedba: kitara, bas in bobni je ena najhvaležnejših postavitev moderne glasbene dobe. Naši trije priznani glasbeniki igrajo glasbo, ki ni bila pisana za tak trio, skladbe velikanov novejšega jazza kot so: John Coltrane, Miles Davis, Pat Matheney, Jaco Pastorious in Weather Report, kot tudi svojo avtorsko glasbo različnih vplivov.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

 

Torek, 10. 8. 2021, ob 20. uri

3:RMA, med glasbo in poezijo

ɜ:rma je kantavtorski projekt kitaristke Urška Supej in vokalistke Maše But. Projekt, ki gradi most med glasbo in poezijo, katerih avtorici sta Urška in Maša, plava v standardnih jazzovskih, pop ter folk vodah, ter se dotika tematik kot so feminizem, brezizhodna razmerja, vera, … glasbenici iščeta inspiracijo v glasbenikih kot so Bob Dylan, Laura Marling, Leonard Cohen… pesnicah kot so Edna Saint Vincent, ter zapisih kot so The Second Sex….

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

 

Sreda, 11. 8. 2021, ob 20. uri

ROUGE – AH, elektronsko popotovanje

 Urška Preis je glasbenica, harfistka, vizualna umetnica in glasbena piska iz Ljubljane. Je del glasbenega dueta II/III, ki ste ga lahko lani ujeli na MENTu, in fluidne zasedbe Zhlehtet, s katero je lani izdala kar dva albuma, solistično pa se udejstvuje pod psevdonimom rouge-ah. Z albumom “bare” je leta 2018 debitirala pri založbi Kamizdat, pri kateri je lani izšla ena najpomembnejših kompilacij domačih elektronskih in eksperimentalnih avtorjev zadnjih let z naslovom “Access Frame: Equity”. Zanjo je rouge-ah prispevala skladbo niti. Trenutno oblikuje glasbeni program festivala Rdeče zore ter pripravlja glasbene oddaje in prispevke za Radio Študent, ARS – 3. program Radia Slovenija in Odzven.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

 

Četrtek, 12. 8. 2021, ob 20. uri

ŽIGA GOLOB, solo koncert

 Žiga Golob je glasbenik, (kontra)basist, ki igra v raznorodnih zasedbah, na raznovrstnih prizoriščih, na različnih celinah in z glasbo sega na razna področja umetnosti. Svobodna improvizacija, šanson, post rock, jazz, tango – festivali, klubi, dnevne sobe, gledališča, zaklonišča, parki – Evropa, Avstralija, Afrika, S. Amerika, Azija – sodobni ples, gledališče, poezija, (nemi) film, likovna umetnost…

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

 

Petek, 13. 8. 2021, ob 20. uri

Galerija Miha Maleš

IZTOK KOREN, introspektivno zvočno popotovanje

KONCERT BO V MALEŠEVI GALERIJI v sklopu projekta Pogled skozi Galerijo v Muzej

Iztok Koren je solo projekt glasbenika Iztoka Korena, ki je sicer aktiven v imaginarnem folk  triu Širom in postrokerskem kvartetu Škm banda, v preteklosti pa še v noise duo  Hexenbrutal, spremljevalnem Narodno zabavnem terorizmu punk kantavtorja Danija Kavaša  in postmetalskem bendu Plüg.

Navdihujejo ga razmišljanja o možnostih preseganja sebičnosti, kodiranost religioznih  fantazij, trdovratnost čustev, kot so jeza, krivda in zavist, Yi Jing ter neprestan ples med  upanjem in ponavljanjem zgodovine.

Svojo valujočo glasbo prede kot pajkovo mrežo na klasičen ter predelan tristrunski banjo, z  občasno uporabo terenskih posnetkov.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

 

  • SPREMLJAJOČI PROGRAM

Četrtek, 12.8. 2021, ob 19. uri

Travnik ob muzejskih kaščah, Zaprice

ASTRONOMSKO OPAZOVANJE KAMFEST 2021

 RAK – Raziskovalno Astronomski Krožek Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra vas skupaj s kamniškimi astronomi po letu “premora” zaradi epidemije ponovno vabi na poletno opazovanje nočnega neba v okviru festivalskega dogajanja Kamfest.

Več o celotnem programu Kamfest 2021 na: https://www.kamfest.org/kamfest-2020/slo/program

Obisk kulturnih prireditev je skladno z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev mogoč le ob upoštevanju PCT pogoja, torej je dovoljen za osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti COVID-19. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se dogodka udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.
Na prizorišče vstopate na lastno odgovornost in prevzemate odgovornost za izpolnjevanje pogojev.

Vabljeni.