Zgodbe muzejskih predmetov

Šutna v Kamniku
Kdaj: od 04.03.2021, 12:00 do 31.08.2021, 10:00

Medobčinski muzej Kamnik v letu 2021 slavi svojo 60-letnico delovanja. Prva zamisel o ustanovitvi muzeja v Kamniku se je sicer pojavila že leta 1954, ob ukrepih za zaščito Sadnikarjeve zbirke. Dejansko pa je do ustanovitve muzeja prišlo v letu 1961.

Prva v nizu razstav ob 60-letnici muzeja je razstava na zunanjih razstavnih panojih na peš coni na Šutni v Kamniku. To je razstava Zgodbe muzejskih predmetov.

Muzejski predmet je namreč srce vsakega muzeja. Lahko je na videz nezanimiv, lahko je bleščeč in barvit – vsak je za nas neprecenljiv, kajti vsak od njih skriva v sebi zgodbo o življenju, delu, ustvarjalnosti naših prednikov, bolj ali manj znanih.

Ali ste na primer vedeli, da so bili v Titanovih trgovskih tehtnicah Gama ležaji izdelani iz poldragih kamnov. Ali pa, da imamo ročno napisano zahvalo generala Rudolfa Maistra občinskim možem in županu, ki so mu čestitali ob 60. letnici leta 1934. Ali pa, da je naš najstarejši eksponat čeljustnica pritlikavega nosoroga iz Motnika stara 25 milijonov let. Da ne govorimo o umetninah kamniških umetnikov – od Fortunata Berganta, družine Koželj, Ivana Vavpotiča, Staneta Cudermana, Jakoba Savinška, Mihe Maleša do Dušana Lipovca.

V naših zbirkah hranimo blizu 25.000 muzejskih predmetov. Pred vami so le izbrani. Te predmete in še veliko več pa lahko vidite na naših stalnih in občasnih razstavah.

_______________________________________________
KOLOFON

Občasna razstava Zgodbe muzejskih predmetov. Razstava ob 60-letnici Medobčinskega muzeja Kamnik. Zunanji panoji na Šutni v Kamniku, 4. 3.–15.6.2021 (zanj: mag. Zora Torkar)
Vodja projekta: mag. Zora Torkar Avtorji besedil in izbor predmetov: Saša Bučan (umetnost), Alenka Juvan (Maistrovi predmeti), Marko Kumer (industrijska dediščina), mag. Zora Torkar (zgodovina in etnologija), Janja Železnikar (arheologija) Fotografija: Tomaž Lauko, Brut Carniollus, Tomaž Lunder, Miran Kambič, Bojan Težak, Zora Torkar, Jure Žalohar Lektoriranje: Ana Gruden Oblikovanje: Vladimir Ristić Tisk: Tiskarna Element Kamnik
V sodelovanju z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik.
Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik