Vodnik za izgubljene popotnike – multimedijska razstava

Galerija Miha Maleš
Kdaj: od 28.10.2021, 19:00 do 25.11.2021, 18:00

Multumedijska razstava Vodnik za izgubljene popotnike je plod sodelovanja dveh umetnikov – glasbenika in skladatelja Gašperja Selka ter ilustratorja in grafičnega oblikovalca Dejvida Kneževića.

X.U.L je solo projekt glasbenika in skladatelja Gašperja Selka. Skozi glasbo, ki jo ustvarja, lahko zaznamo in slišimo zvočne vzorce, prvine in teksture, ki se gibljejo od sodobnega glasbenega klasicizma, pa vse do improvizirane elektronske godbe.

”A Guide for Lost Travellers” je drugi album, s katerim Gašper raziskuje možnosti drugačnega dojemanja glasbe in interakcije s poslušalci. Album ni le skupek not in melodij, temveč je izbor misli, emocij in razmišljanj. Zasnovan kot priročnik oziroma vodič, pa ob vsaki spremljajoči se ilustraciji poslušalca povabi k razmisleku. Preplet osmih instrumentalnih skladb ter dveh vokalnih, je zasnovana kot pripoved, ki se pred našimi ušesi zavrti kot nekakšna filmska miniatura, nam pa dovoli premišljevanje in fantazijo. Ob sodelovanju z Dejvidom Kneževićem, grafičnim oblikovalcem in ilustratorjem, pa sta zasnovala zvočno razstavo, ki nam omogoči vstop jedro in um dveh ustvarjalcev.

»…Jočejo oblaki, grabi nas roka iz onstran, nekje daleč v mislih odsevajo izgubljene podobe. Pot življenja je labirint, ki vedno vodi iz neznanega v neznano. V Dejvidovih risbah stopamo v praenoto vsake podobe, v piko, ki s številnostjo, ustvarja celostne, zaznavne in otipljive slike. Vsaka pika je avtorjev dotik z zvokom, je emocija, je razmislek, ki se ujame z zvokom, s posamičnim tonom glasbe Gašperja Selka. …«

/iz zapisa  Saše Bučan ob projektu X.U.L/

Gašper Selko, instrumentalist in skladatelj, je začel svojo glasbeno pot na glasbeni šoli v Kamniku. Znanje je kasneje dopolnjeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ter zaključil šolanje pri prof. Tiborju Kerekešu. Žanrska pestrost, svoboda in ustvarjalnost ga je že v času študija pripeljala do najrazličnejših sodelovanj, projektov in skupin. Svojega mesta ni našel le v enem žanru, temveč je začel raziskovati svojevrstni glasbeni izraz v jazzu, etnu, elektronski glasbi, pa vse do metala, hip hopa ter navsezadnje do sodobnih intermedijskih zvrsti. Je član večih zasedb (Leni Kravac, Yanu, mednarodne zasedbe ”MUSCAH”, Dirty Sanchez Band, Borzak), sodeluje pa z mnogimi priznanimi umetniki in skupinami, kot so Noctiferia, Murat in Jose, Shadow Universe, Igor Leonardi, Boris Cavazza, Borz, Denis Beganovič, Urška Centa, JaMirko, Damaris, Simfonični orkester Domžale – Kamnik in drugimi.

Dejvid Knežević je ilustrator, grafični oblikovalec in kitarist. Obiskoval je Fakulteto za dizajn, smer vizualne komunikacije, kjer je pridobil znanje grafičnega oblikovanja. Kot ilustrator ustvarja v pointilistični tehniki, v nadrealističnem ter realističnem stilu, kjer so mu glavni motiv človeške zgodbe in izkušnje. Njegovo glasbeno udejstvovanje ga je pripeljalo k sodelovanju pri snemanju prvega albuma ustvarjalke Mance Berlec, v lokalnem okolju pa že vrsto let sodeluje z mnogimi projekti (Katzen Kabaret) in umetniškimi društvi v Kamniku in njegovi okolici.