Prostori praznine

Galerija Pogled
Kdaj: od 29.09.2023, 19:00 do 24.11.2023, 18:00

Razstava Prostori praznine na enem mestu povezuje štiri mlade umetnice: Glorio Ana Lupus, Piko Gačnik, Moniko Plemen in Evo Šuster, ki se posvečajo grafiki in njeni široki paleti, ki ponuja številne tehnike in s tem nešteto možnosti za likovno izražanje. Vsaka izmed avtoric v svoje odtise zapisuje svoje misli, svoja lastna hotenja, videnje in nenazadnje svoje vtise, ki jih vsaka zase črpa iz sveta neotipljivega, abstraktnega jezika.

Če je grafika morda za kratek čas izgubila svoje mesto, danes lahko spremljamo njen vnovični vzpon, njen razpon in napredek, kjer se klasične grafične tehnike povezujejo s sodobnimi izpeljankami. Tudi slovenski prostor v povečanem zanimanju za grafiku sledi svetovnim smernicam v umetnosti in prav mladi avtorji vsako leto znova dokazujejo, da je v tem mediju pravzaprav vse mogoče, hkrati pa prav grafika ponuja tisto piko na i, ki se ji reče nepričakovano. In prav slednje pomeni brezkončen izziv.

Štirim avtoricam ta izziv ponuja vse tisto, kar premore sodobni likovni izraz – raziskovanje medija in hkrati nedorečeno, ki nastane, ko svoj zapis odtisnemo na nosilec.

Štiri avtorice raznolike grafične tehnike prilagajajo svojemu likovnemu izrazu, uporabijo tisto, v kateri najdejo mnoštvo izrazov in izziv, da podajo tako svoje notranje občutenje sebe in družbe kot tudi, da v sami tehniki najdejo prav tisto, v čemer lahko najbolj verodostojno zapisujejo svoje poti raziskovanja različnih motivov in likovnih problemov.

Gloria Ana Lupus posega v globino posamezne barve ter v kombinaciji akvatinte in reservagea raziskuje barvne dimenzije znotraj monokromega.

V abstraktnem jeziku lahko sledimo tudi grafikam Pike Gačnik. Njena dela so izvedena v izpeljanki grafične tehnike kolagrafije, tehnike globokega tiska, kjer se na osnovno risbo, izvedeno z lepilom, nanaša pesek ali kateri drug material.

Grafični cikli Monike Plemen, v katerih se tehnično izmenjujeta litografija in suha igla, vsebinsko temeljijo na telesu kot objektu avtoričinega interesa.

Eva Šuster v svojih delih kombinira jedkanico in reservage. V delih sledimo razmislekom, ki se vežejo na spomine iz umetničinega doživetega sveta.

_________________________________

KOLOFON

Občasna razstava Gloria Ana Lupus, Pika Gačnik, Monika Plemen in Eva Šuster: Prostori praznine,  29. 9. – 24. 11. 2023. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Pogled. Zanj: mag. Zora Torkar
Kustosinja razstave: Saša Bučan Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Dataprint Kamnik Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik