Slovenske ladje – šest ladij Splošne plovbe in ladja Kamnik

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: od 18.06.2022, 18:00 do 20.05.2023, 18:00

Razstava Pomorskega muzeja Sergej Mašera iz Pirana na sodoben, tudi multimedijski način predstavlja vseh 6 ladij Splošne plovbe in s tem del naše zelo pomembne pomorske zgodovine, naših pomorščakov ter dragocene pomorske snovne in nesnovne dediščine.

Na njej so predstavljene: prva ladja Splošne plovbe, motorna tovorna ladja MARTIN KRPAN, prva slovenska čezoceanska parna tovorna  ladja ROG (I), prva linijska čezoceanska tovorna motorna ladja PIRAN (I), večnamenska tovorna motorna ladja MARIBOR, ena izmed petih sestrskih ladij tipa Concord, linijska tovorna motorna  ladja LJUBLJANA (III), ki je vzdrževala linijo MEDPAC ter motorna tovorna ladja PORTOROŽ (IV) za prevoz razsutih tovorov, zadnji nakup Splošne plovbe leta 2011.

Posebej za gostovanje razstave v Kamniku smo dodali še predstavitev ladje KAMNIK. Motorna ladja Kamnik je bila zgrajena kot zadnja iz serije petih sestrskih ladij (Velenje, Celje, Maribor, Kranj) izboljšanega standardnega japonskega tipa »Mitsui Concord 18«. Prevzeta je bila 30. maja 1977 v ladjedelnici Mitsui Shipbuilding & Engineering Co. v Osaki na Japonskem. Botra je bila Majda Šteblaj. Prvi poveljnik je bil kapitan Marijan Lazić. Bila je večnamenska ladja, ki je lahko prevažala razsute in generalne tovore. Ladji Kamnik so Kamničani izrekli dobrodošlico v nedeljo, 8. avgusta 1977 na sidrišču pred Piranom. Ladja Kamnik je v zgodovini Splošne plovbe zapisana z zlatimi črkami. Je ladja z najdaljšim stažem v podjetju, saj je tovore pod zastavo Splošne plovbe prevažala častitljivih 33 let in 9,5 meseca.

Razstavljene so številne fotografije, ladijski modeli, instrumenti z ladij, razstavo oživljajo in vsebinsko dopolnjujejo multimedijski ekrani z video-projekcijami in animacijami, dokumentarni filmi pomorščakov, Gregorja Strmčnika, Borisa Vidmarja in njunih kolegov pomorščakov, arhivski posnetki o ladjah in pomorščakih, ki so jih prispevali RTV SLO, RADIO Koper-Capodistria in Arhiv Republike Slovenije, na razstavi se predvaja tudi film Navigare nesesse est, ki je nastal v režiji Radovana Čoka, v produkciji ARSMEDIA d.o.o.

Razstava opozarja na zgodovinsko vlogo Splošne plovbe ter pomen njenega nadaljnjega obstoja za ohranitev našega pomorstva. Izpostavljena je tudi nuja po celoviti zaščiti predmetne pomorske dediščine Splošne plovbe, ki poleg ladijskih modelov in navtičnih instrumentov, številnih likovnih del, daril poslovnih partnerjev obsega tudi raznovrstno pomorsko zgodovinsko gradivo. To edinstveno pomorsko zbirko je potrebno v celoti ohraniti in jo ponovno, v čim večjem obsegu, predstaviti javnosti.

V današnji situaciji je kruto resnična in boleča vodilna misel razstave: »Narod brez plovbe je ptica brez kril,« ki jo je izrekel ustanovitelj in ravnatelj Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, dr. Miroslav Pahor.

____________________________

KOLOFON

Gostujoča razstava Slovenske ladje – šest ladij Splošne plovbe in ladja Kamnik. 18. 6. 2022 – 20.5. 2023. Medobčinski muzej Kamnik. Zanj: mag. Zora Torkar Razstava Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Zanj: Franco Juri

Avtorica razstave: Duška Žitko, avtorja postavitve razstave: Duška Žitko, Matjaž Učakarstrokovno svetovanje: Jože Utenkargrafično oblikovanje: Matjaž Učakar, animacije in videoprojekcije: Matjaž Učakar, Duška Đukić, lektura: Mirjana Kramarič-Francé, prevod v italijanski jezik: Mirjana Kramarič-Francé, prevod v angleški jezik: Henrik Ciglič

Izposoja gradiva: Splošna Plovba d.o.o., Portorož, Pokrajinski muzej Maribor, Mestna občina Maribor, Občina Kamnik, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Mojca Derganc, Dimitrij Pahor, Mirjana Turudić Herlič, Marko Podgornik, Duška Žitko, Boris Vidmar, Majda Šteblaj.