Rudolf Maister - general, domoljub, pesnik in bibliofil

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: Za nedoločen čas
Leta 1874 se je v danes obnovljeni hiši na Šutni v Kamniku rodil slovenski general, domoljub, pesnik in bibliofil Rudolf Maister. Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo o generalu in njegovem času ter o njegovem še vedno močnem vplivu na Slovence. V družinskem albumu sledimo fotografijam staršev in bratov, njegovi družini ter tudi osebnim dokumentom. Skozi Maistrove oči vidimo značilne podobe Kamnika v 80. letih 19. stoletja, ki jih je sam doživel kot otrok. Ob koncu 1. svetovne vojne, po razpadu Avstro-Ogrske, je imel Rudolf Maister odločilno vlogo na Štajerskem in na Koroškem pri oblikovanju novih meja in nove države – Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. 23. novembra 1918 je Maister osvobodil Maribor in na ta dan praznujemo državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Maistrovo življenje je bilo kmalu povezano s knjigami ter literarnim, pesniškim in likovnim ustvarjanjem. Obiskovalec tako dobi vpogled v njegovo knjižnico, lahko pa tudi bere, posluša recitacije ali uglasbene pesmi iz njegovih pesniških zbirk Poezije in Kitica mojih. Spremljajoče predvajanje filmov, od arhivskih do sodobnih dokumentarnih in umetniških, ponuja obiskovalcu še dodatne informacije o njegovem pomenu za slovensko zgodovino.

Številna častna priznanja, diplomske listine in odlikovanja dokazujejo ugled, ki ga je užival tako v rojstnem Kamniku kot tudi v drugih slovenskih krajih. V njegov spomin so nastali številni javni spomeniki in spominske plošče. Za ohranitev spomina na Rudolfa Maistra danes skrbijo Zveza društev general Maister in društva generala Maistra.

Za najmlajše obiskovalce so v Maistrovi hiši pripravljeni pedagoški kotički, kjer lahko aktivno sodelujejo pri Maistrovem vrtiljaku in spoznavajo dogodke iz njegovega življenja, ali v bralnem kotičku, kjer lahko prebirajo njegove knjige oz. knjige o njem.

Poslušaj vsebino: