Preplet: barvitost in vzorci

Galerija Miha Maleš
Kdaj: od 08.09.2022, 18:00 do 08.10.2022, 18:00

Na razstavi ob 50. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine predstavljamo preplet Maleševih živopisnih upodobitev narodnih noš in bogatih vzorcev na kamniških majolikah.

Miha Maleš je bil vsestranski umetnik, ki ga je zanimala umetnost v mnogoterih pogledih. V svojem liričnem likovnem jeziku in živopisnem koloritu v svoji zreli dobi obdeloval tudi motiv narodnih noš. V upodobitvah predvsem makedonskih, bosanskih in tudi slovenskih narodnih noš se je izkazal kot izjemno dognan kolorist. Na monotipijah kolorit celo prevlada nad njegovo značilno črto.

Maleševe živopisne upodobitve narodnih noš so dopolnjene z izbranimi kamniškimi majolikami, ki se ponašajo z več kot stoletno tradicijo Še danes so najbolj prepoznavne tiste, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Majolika je z leti postala tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Tudi ljudske pesmi jo opevajo kot simbol dobre in vesele družbe.

__________________________

KOLOFON

Občasna razstava Preplet: barvitost in vzorci. 8. 9. – 8. 10. 2022. Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice. Zanj: mag. Zora Torkar
Avtorja razstave: Saša Bučan in Marko Kumer Oblikovanje: Vladimir Ristić