Oliver Pilić - Začeti od začetka

Galerija Pogled
Kdaj: od 17.06.2017, 00:00 do 16.09.2017, 00:00

Oliver Pilić (1978) je vizualni umetnik, ki ga«…v polju umetnosti zanimajo razmerja med ideološkim poljem, teorijo sodobne umetnosti, fuzijo političnega portreta in modernim konceptom internetnega mema.« S svojim delom posega tako na polje grafike, instalacije, slikarstva, ready made objektov in fotografije. Leta 2012 je zaključil študij na Akademiji z vizualno umetnost, A.V.A. v Ljubljani. Za seboj ima več skupinskih in samostojnih razstav, leta 2013 pa je bil nominiran za nagrado za mlade vizualne umetnike v Sloveniji, nagrado OHO. Živi in ustvarja v Kamniku.
Na pričujoči razstavi sledimo enajstim nadnaravno velikim portretom. Plejado portretov začenja podoba aktualnega predsednika Združenih držav Amerike, Donalda Trumpa. Realen portret, ki nas ob raznih političnih in gospodarskih temah vsakodnevno spremlja preko najrazličnejših medijev. A realen je samo ta portret – sledijo mu počasna odvzemanja in dodajanja posamičnih spremenjenih obraznih potez dveh realnih portretov. Vmesnih deset fiktivnih podob se v zadnjem delu ponovno vrne v realno s podobo gotovo enega najbolj znanih obrazov svetovnega političnega parketa – Johna F. Kennedyja. Transformacija je počasna, kot počasi, a vztrajno, z veliko grenkobe, svojo odločitev obžalujejo številni Američani in konec koncev svet. Če je Kennedy v očeh ljudi vseeno ostal obziren in nevsiljiv predsednik, je tokratna slika obrnjena, hkrati pa oba druži sorodno neobvladovanje govora, prevelik ego o Združenih državah kot o gonilu celotne svetovne politike. Zaradi Kennedyja in njegove nespretnosti zraste zloglasni berlinski zid, zaradi Trumpove gonje proti Mehiki rastejo načrti za mogočne zidove med obema državama.
Sodobno temo je vpel v staro likovno govorico ter tako povezal, prepletel čas in prostor s svoje lastne perspektive, svojega lastnega interesa. Hkrati pa staro tehniko, ki fizično, z vrezovanjem v matrico, ponuja prostor za umetnikovo ekspresivnost, poveže ne le s sodobnostjo časa in prostora, ampak tudi s sodobnim digitalnim medijem.

Kustosinja: Saša Bučan