Oj, ta soldaški boben - Prva vojna iz zasebnih zbirk na Kamniškem

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: od 28.03.2018, 00:00 do 05.03.2019, 00:00
Leta 1914 pravzaprav nihče ni verjel, da se bo prva svetovna vojna zares začela, ko se je, pa so bili vsi prepričani, da gre le za lokalni konflikt, ki se bo končal v nekaj mesecih. Od tod optimistično obljubljanje vojakov ob odhodu na fronto julija 1914, da bodo za božič že doma. Britanski zgodovinar avstralskega rodu, Christopher Clark, s pomenljivim naslovom svoje obsežne knjige o véliki vojni Mesečniki (izšla 2014) opozarja, da so vodje držav v vojno vstopali kot tisti, ki jih nosi luna in se ne zavedajo svojih dejanj in resničnega sveta. Tako so svoje države in ljudi zapletli v strašno vojno, ki je zahtevala 20 milijonov človeških življenj.

V letu 2018 se bo ob stoletnici konca prve svetovne vojne na štiriletno obdobje groze in strahu ozrl ves svet, tudi Slovenci. Čeprav je slovenska uradna zgodovina véliko vojno za dolgo odrinila v pozabo, med ljudstvom spomin nanjo ni nikoli zbledel. Ohranjala se je v pripovedih dedov svojim vnukom, ljudskih pesmih, pismih s fronte domačim, pismih fantov svojim dekletom, v fotografijah; prav tako pa v ostankih orožja, ki so jih domačini in tujci še skoraj sto let po koncu vojne pobirali po Slovencem najbližji soški fronti.

O vsem tem zgovorno pričajo tudi zasebni zbiralci in njihove zbirke s Kamniškega; nekatere med njimi so odprte za javnost, nekatere pa si lahko ob tej priložnosti ogledate na razstavi, poimenovani z naslovom znane ljudske pesmi o véliki vojni.