Oče in hči - Miha Maleš in Travica Maleš Grešak

Galerija Miha Maleš
Kdaj: od 08.03.2023, 18:00 do 08.09.2023, 18:00

6.januarja 2023 je minilo kar 120 let od rojstva slikarja in grafika, Miha Maleša (1903-1987). Umetnik je mestu Kamnik podaril velik del svojega bogatega opusa in bil vse od odprtja galerije, ki ponosno nosi njegovo ime, predstavljen na številnih občasnih razstavah. V lanskem letu je nepričakovano »odšla« tudi njegova hčerka, Travica Maleš Grešak (1941-2022).

Na tokratni razstavi se bomo spomnili umetnika in njegove hčerke ter njunega pomena za kamniško galerijo in mesto Kamnik. Fotografska razstava Oče in hči je zanimiv vpogled na otroštvo skozi Malešev fotografski objektiv. Ob razstavi je na ogled kratek film, v katerem se je očeta spominjala tudi hči Travica.

»…Tokratna razstava odpira torej tiste manj znane strani iz Maleševega družinskega albuma. Najprej je bila njegov priljubljeni model mlada lepotica Olga, ki je postala njegova vdana življenjska sopotnica in »arhivarka« njegovega opusa. Po rojstvu težko pričakovane edinke pa je umetnik preusmeril svojo pozornost in objektiv nanjo. V skladu s svojo lirično naravo ji je izbral neobičajno ime –Travica. Od rojstva je ljubeče spremljal njeno rast predvsem s pomočjo fotoaparata. Kdaj pa kdaj je ljubki obrazek narisal ali naslikal v akvarelu. Nadobudno šolarko je portretiral tudi v olju in v ozadju upodobil njene otroške risarske poskuse. Podobo v branje zatopljene deklice je ohranil na nekaj monotipijah. Najobsežnejša pa je zagotovo serija fotografij, na katerih običajno prepoznamo notranjščino tivolskega ateljeja, ki je bil obenem dom mlade družine. Predvsem pozicija ob oknu je ponujala zanimiv okvir, v resnici okenski okvir, ob katerega je oče na okensko polico posadil svoj prikupni model in s tem ustvaril idealno prizorišče za igro odsevov in poudarjenih svetlo temnih nasprotij. V domačem ateljeju je pozneje že zavestno poziralo odraščajoče dekle z raznimi rekviziti, odeto v eksotična oblačila in z različnimi pokrivali. Fotokronika je tako zanimiv dokument časa in hkrati intimna pripoved o hčerinem odraščanju. »

(iz teksta v zloženki, Breda Ilich Klančnik)

___________________________

KOLOFON

Občasna razstava Oče in hči: Miha Maleš in Travica Maleš Grešak, 8. 3. – 8. 9. 2023. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Miha Maleš. Zanj: mag. Zora Torkar
Kustosinja razstave: Saša Bučan Besedilo: Breda Ilich Klančnik Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Dataprint Kamnik Projekt je financirala: Občina Kamnik