Mojca Fo - Rdeča pika

Galerija Pogled
Kdaj: od 24.10.2019, 19:00 do 06.12.2019, 18:00

Mojca Sekulič Fo se nam tokrat predstavlja s slikami in se odmakne od svojih značilnih drobcenih ilustracij, še vedno pa ostaja zvesta sebi in svojemu notranjemu svetu, ki skozi likovni zapis prodira na svetlobo.

O svojem ustvarjanju Mojca zapiše:

»Zgodbe in podzgodbe, veliki svetovi podzavesti stisnjeni na majhno površino.

Zopet svetovi podzavesti, konstelacije, razpršene čez površine velikih platen.

Kakor bi, ne glede na posamezno sliko ali kolekcijo, celo v različnih stilih, val istega morja želel zajeti vse, kar želim in kot umetnica moram strniti v podobe, ki se izrisujejo pod mojimi prsti mistično neustavljivo.

Silovito rada opazujem drobne detajle. Čudovite prehode barv, oblik, ostra izrisovanja senc. Pa drugače, piš vetra, naježeno kožo čustev, notranje glasove, ki govorijo ter zaznavajo pojave, ki jih ne razumem.

Od tod, od nekdaj, sem iskala točke, jih povezovala v konstelacije zvezd na platnih, v konstelacije povezav med srci. Tu, sem ugotovila, se vse začenja in končuje daleč nekje –  v podzgodbah.

Pravljice in izpovedi na platnih so globoke, arhetipsko zasidrane v meso in kri podzavesti človeka.

Vsaka beseda najde svojo trdno oporo v razmerju do celotne povedi. Oblika v razmerju do barv, esenca v razmerju do duše. In posamezne konstelacije v razmerju do velikih konstelacij, v vesolju in daleč čez. Tu sem.«

Mojca Sekulič Fo (1969) se je rodila v Ljubljani. Na fakulteti za arhitekturo je diplomirala iz smeri oblikovanje, izpopolnjevala se je na različnih tečajih s področja umetnosti, na filozofski fakulteti je opravila pedagoško-andragoške izpite. Ukvarjala se je z vizualizacijo in oblikovanjem pohištva, zadnja leta pa se je posvetila predvsem slikarstvu in ilustraciji ter grafičnemu oblikovanju. Leta 2008 jo je tovarna Lenzing iz Avstrije povabila k poslovnemu sodelovanju. Zanjo je po zgodbi avstrijskega pisatelja Folkeja Tegtthoffa ilustrirala knjigo The Botanic Book, A Fairytale of Nature. Predstavitev s spektaklom za poslovne partnerje se je odvila v Botaničnem vrtu v Parizu. Leta 2009 je prejela veliko odkupno nagrado Hotelov Piran na IX. slikarskem ExTemporu. Poleg razstave v okviru tovarne Lenzing v Parizu velja med odmevne razstave uvrstiti še razstavo Jutranja večernica, pregledna razstava na Škofijski gimnaziji v Ljubljani, razstavo Prepletanja z Natašo Grandovec v galeriji Primoža Premzla ter povabilo k projektu Dear Japan project na Japonskem. Sodelovala je na več kot 30 skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in v tujini.

______________________________

KOLOFON
Občasna razstava  Mojca Fo – Rdeča pika. 24. 10. – 6.12.2019. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Pogled. Zanj: mag. Zora Torkar
Avtorica razstave in izbor del: Saša Bučan Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Dataprint Kamnik  Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik