Miha Maleš - poetični slikar

Galerija Miha Maleš
Kdaj: Za nedoločen čas
Miha Maleš je v slovenski umetnosti veliko ime. Je ena osrednjih, vsestranskih osebnosti slovenske likovne umetnosti, poleg raznolikega likovnega udejstvovanja pa ga zaznamuje tudi druga plat njegovega značaja. Bil je namreč tudi velik zbiralec umetniških del, pobudnik in vodja umetniške skupine Četrta generacija, likovni organizator in publicist. In ker je bil izjemno likovno čuteč, kar lahko spremljamo skozi celotno njegovo ustvarjanje, je znal vsa ta področja tudi skladno povezovati.

Stalna razstava nas v uvodu s fotografijami popelje po življenju in glavnih prelomnicah Maleševega življenja, šolanja in ustvarjanja, pokukamo pa lahko tudi v virtualni umetnikov atelje, ki ga je imel na Vošnjakovi ulici 9 v Ljubljani.

Za predstavitev obširnega ustvarjalnega opusa del sta namenjena zadnja dva galerijska prostora. V prvem prostoru predstavljamo Maleša kot grafika. V svojem življenju se je preizkusil v številnih grafičnih tehnikah, v katerih je nesporno dosegel zavidljivo kakovost in le v izboru jih je bilo možno predstaviti na razstavi. Druga soba zaživi v živopisu številnih raznolikih motivov, ki so izvedeni v tehniki monotipije – tehnike, ki je bila Malešu kot hitremu zapisovalcu še kako blizu in mu je hkrati začrtala most med grafiko in njegovim slikarstvom, s katerim se je začel intenzivneje ukvarjati v tridesetih letih 20. stoletja. Poleg slikarstva je v tej sobi predstavljeno tudi njegovo delo urednika, bibliofila (številne bibliofilske izdaje, ki pogosto nosijo njegov ilustratorski dodatek – tako npr. Prešernov Sonetni venec, Gradnikova Španska lirika ...) in ilustratorja.

____________________________________

KOLOFON

Stalna razstava Miha Maleš - poetični slikar  2017 Medobčinski muzej Kamnik - Galerija Miha Maleš Zanj: mag. Zora Torkar

Avtorica razstave in izbor del: Saša Bučan  Gradivo: Galerija Miha Maleš, Travica Maleš Grešak Fotografije: Tomaž Lunder Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Alenka Juvan Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo in Občina Kamnik