Miha Maleš – Piranski motivi

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: od 18.06.2022, 18:00 do 30.09.2022, 18:00

Miha Maleš (1903- 1987) se nam bo predstavil skozi opus, ki ga zaznamuje mesto Piran z bližnjo in širšo okolico. Piran je bilo mesto, kamor se je slikar in grafik vračal vsako poletje, od leta 1955, ko je sprva najemal, kasneje pa kupil hišo na Punti v Ulici Svobode 3.

Barvite monotipije in gravure, ki jih je ustvaril v Piranu pred pol stoletja, pričajo o tedanjem življenju v mestu in okolici. Prevladujejo motivi Pirana in bližnje okolice, Portoroža, Fiese, Sečoveljskih solin, pa tudi Izole in Kopra. Dela na razstavi so iz hčerkine zbirke, gospe Travice Maleš Grešak in iz Galerije Miha Maleš Kamnik.

»…Piranu se je Maleš približal iz najrazličnejših zornih kotov, motril je značilno mestno veduto od daleč, vstopal je v njegove skrivnostne ozke ulice z značilnimi oboki, se ustavil ob kakšni nadrobnosti, portalu ali oknu, prešteval številne zvonike in pogled usmeril v obljudeno pristanišče. Iz mesta se je odpravil do bližnje Fiese, Portoroža, Seče in področja solin. Odpeljal se je v Izolo in Koper. Povsod ga je poleg skicirke spremljal nepogrešljivi fotoaparat. Ničkolikokrat je pritisnil na sprožilec svoje kamere in pozneje na osnovi drobnih kontaktnih kopij izdelal številne gravure ter serijo barvitih monotipij. Fotografije so sčasoma pridobile avtentično dokumentarno vrednost…« /Breda Ilich Klančnik/

______________________

KOLOFON

Občasna razstava Miha Maleš – Piranski motivi. 18. 6. – 30. 9. 2022. Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice. Zanj: mag. Zora Torkar
Kustosinja razstave: Breda Ilich Klančnik Koordinatorica: Saša Bučan Oblikovanje: Vladimir Ristić Dela iz zbirk: Travice Maleš Grešak in Galerije Miha Maleš.