Melanholija - Maruša Štibelj in Eva Mlinar

Galerija Pogled
Kdaj: od 16.12.2022, 18:00 do 10.02.2023, 18:00

Maruša Štibelj (1986) je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Snov za kolaže išče v starih revijah in časopisih ter nenehno poskuša širiti meje kolaža kot samozadostnega medija, pri čemer ohranja originalni spekter barv, ki ga material ponuja. V letu 2018 je na Salonu lepih umetnosti v Parizu prejela nagrad žirije za delo Cronically late. Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj ter umetniški vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Predstavlja se tako na samostojnih razstavah, redno pa tudi na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini.

Eva Mlinar (1985) je končala študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti ter študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje na različnih področjih vizualne umetnosti; od knjižne in sodobne ilustracije do slikarstva; v svoja dela pa pogosto vnaša elemente kolaža. Predstavila se je že na več samostojnih razstavah, redno pa razstavlja tudi na slovenskem in mednarodnih bienalih ilustracije (Kitajska, Hrvaška, Francija, Litva, …). S pisateljico in dramaturginjo Evo Mahkovic je leta 2019 izdala literarno-vizualno zbirko grotesk neujemljivega žanra, Vinjete straholjubca, ki je bila izglasovana za veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma – Knjiga leta 2019.

»…Brez melanholije bi bil svet prikrajšan za marsikatero umetniško stvaritev, kajti prav to občutenje ali pa  nenazadnje tip temperamenta je tisti, ki podaja refleksije na dogajanje v nas in okoli nas. Eva in Maruša nas popeljeta v nove dimenzije, iz realnih svetov sestavita nove, fantastične, ki pa v sebi nosijo pomenljive vsebine, večpomenskost in se tako posamezna zgodba vsakomur razkrivajo drugače. Razgaljata svoje intimna vprašanja, dvome, misli, ki se dotikajo njunih pogledov na kaos, ki se odvija v navidezno prijetnem svetu okoli nas, na družbo, ki izgublja osnovne vrednote.  Poigravata se z videnim in s koščki iz realnega poustvarjata in odgrinjata svoja dognanja, ki jih začinita z vedrostjo in humorjem, a hkrati tudi z ostrino in kritiko. Slednja v tokratnem projektu temelji na družbeno kritičnem očesu predvsem do pogostih vsebin na družabnih omrežjih in seveda v družbi kot celoti, v kateri /prepogosto v nasprotju z realnostjo/prevladuje poveličevanje udobja in sreče, ki se izpovedujejo z banalnimi izreki, pregovori, stavčnimi vezami in podobami »Sreče«, ki pa še naprej ostaja neotipljiva, nedorečena in predvsem zelo dvomljiva »dobrina«…  (iz zapisa ob razstavi Melanholija kustosinje razstave Saše Bučan).

_____________________________________

KOLOFON

Občasna razstava Maruša Štibelj in Eva Mlinar: Melanholija, 16. 12. 2022 – 10. 2.2023. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Pogled. Zanj: mag. Zora Torkar
Kustosinja razstave: Saša Bučan Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Dataprint Kamnik Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik