Marta Bartolj in Andreja Pogačar - Minevanja

Galerija Pogled
Kdaj: Za nedoločen čas

»V razstavi se združijo ilustracije ter različno velika svetila, izdelana iz odpadnega papirja (osebni zapiski, nosilci minulih zgodb). Postavitev v prostoru je izvedena v obliki kotičkov, v prostor se umesti bela klop (stoli), ki simbolizira točko, prostor za postanek, premislek ali pavzo za obiskovalca. Svetila v prostoru ustvarjajo skrivnostno, skoraj mistično atmosfero. S svetlobo, ki pada na ilustracije, se odkrivajo zgodbe, krogotok rojstva in smrti ter spremembe, ki so stalnica vsakdana. Kot zanimivost, se delo ilustratorke spremeni v digitalno tiskan element, ki ga je možno reproducirati neomejeno, delo industrijske oblikovalke pa so unikatni ročni izdelki, ki nikoli niso ponovljivi v popolnoma enaki oblik.« (izjava avtoric)

Marta Bartolj, ilustratorka. Leta 2011 je diplomirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, leta 2016 pa je na podiplomskem študiju na ALUO zaključila magistrski študij ter za magistrsko delo (avtorska knjiga) prejela študentsko nagrado ALUO. Ta prva avtorska knjiga je z naslovom Kje si? izšla leta 2018 pri Miš založbi in zanjo še isto leto v okviru nagrad Kristine Brenkove prejela priznanje za izvrstno slikanico brez besedila. Leta 2021 je knjiga Every Little Kindness med Editor’s pick na Amazonu, nato med najboljšimi 20 knjigami za otroke na Amazonu za 2021, v reviji People Magazine pa med 10 najboljšimi knjigami leta 2021. Leta 2022 knjiga prejme ameriško nagrado Ezra Jack Keats Honor Award.

Andreja Pogačar, industrijska oblikovalka, trenutno zaključuje doktorski študij na Naravoslovnotehniški fakulteti iz področja trajnostne embalaže, magistrirala na ALUO, kjer je za magistrsko delo prejela Prešernovo študentsko nagrado. Večkrat nagrajena na področju inovativne embalaže, sodelavka Kemijskega inštituta, samozaposlena v kulturi in ustanoviteljica startup podjetja DodoPack d.o.o. Rada raziskuje ponovno uporabo odsluženega materiala in iz njega ustvarja nove izdelke. Je članica zmagovalne ekipe v sklopu projekta BIO26 https://bio.si/en/challenges/3/, ki je bil večkratno nagrajen in mednarodno izpostavljen.

»… Projekt obeh avtoric bi zlahka postavili vsakega posebej, samostojno, a vendarle le v sožitju privre na dan bistvo, ki ga obe avtorici želita naglasiti. Minevanje, neizogiben krogotok življenja. Minevanje, ki je enako tako človeku kot naravi. Minevanje, ki pravzaprav neločljivo povezuje v delce narave, katere del smo tudi sami. Minevanje, ki je tu od samega začetka, tisto nekaj, česar se ne da nadzorovati. Življenje, ki je vselej, in konec, ki zaključi živost in večno ponavljajoči cikel…« (tekst iz zloženke kustosinje Saše Bučan)

https://www.youtube.com/watch?v=Ld1ni_hxCU8

___________________________

KOLOFON

Občasna razstava Marta Bartolj in Andreja Pogačar – Minevanja. 8. 6. – 1. 8. 2022. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Pogled. Zanj: mag. Zora Torkar
Kustosinja razstave: Saša Bučan Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Dataprint Kamnik Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik