Klementina Golija - Več kot pogled

Galerija Miha Maleš
Kdaj: od 03.07.2020, 19:00 do 03.10.2020, 18:00

Vljudno vabljeni na ogled razstave Več kot pogled, slike 2010 – 2020, akademske slikarke in magistrice likovnih umetnosti Klementine Golija.

Razstava bo na ogled od 3. julija do 3. oktobra 2020.

Klemetina Golija se je rodila na Jesenicah. Slikarstvo je študirala na Accademii di Belle Arti v Milanu, kjer je leta 1990 diplomirala (prof. G. Baruzzi, G. Maronicello). Magistrski študij je nadaljevala na ALUO v Ljubljani, kjer je magistrirala iz grafike (prof. L. Logar) in slikarstva (G. Gnamuš). Študijsko se je izpopolnjevala v Bostonu, New Yorku in v Parizu. Za njo je preko 120 samostojnih razstav, sodelovala pa je na več kot 300 skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.

Tokrat jo v Kamniku predstavljamo v okviru skupnega projekta – razstave z naslovom Več kot pogled, kjer je sodelovalo več inštitucij – Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Miha Maleš, Muzeji radovljiške občine – galerija Šivčeva hiša, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož – Miheličeva galerija in Gorenjski muzej.

Pod okriljem vseh je nastala tudi izjemno lepa in pregledna monografija slikarke, ki jo je oblikovno zasnovala Barbara Kokalj Bogataj.

»…S prepoznavno likovno govorico in oblikovanim občutkom za risbo, kompozicijo in barvo prenaša na platno svoje življenje, kjer nas podobe, polne simbolov in univerzalnih artefaktov skrivnostno nagovarjajo in nikoli ne pustijo ravnodušnih. Klementina Golija je s svojim angažiranim likovnim ustvarjanjem temeljito posegla v slovenski likovni umetniški prostor od konca 20. stoletja naprej z izhodišči v sodobnem modernističnem slikarstvu.« (zapis iz kataloga Več kot pogled, Stanka Gačnik)

Klementina Golija je za oblikovanje slikarskih kompozicij izbrala zanimiv likovni koncept, ki temelji na sožitju na videz heterogenih sestavin: barve, barvnih polj in oblik, risbe in kolažnih dodatkov. Ta način povezovanja različnih likovnih elementov dopušča, da kdaj prevladuje eden izmed njih, kdaj drugi, vendar jih slikarka vselej združi v uravnoteženo celoto.

__________________________________________
KOLOFON
Občasna razstava Klementina Golija – Več kot pogled 3.7.-3.10.2020 Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Miha Maleš Zanj: mag. Zora Torkar
Skupni projekt: Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Miha Maleš, Muzeji radovljiške občine – galerija Šivčeva hiša, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož – Miheličeva galerija, Gorenjski muzej
Avtorja besedil: Stanka Gačnik in ddr. Damir Globočnik Kustosinja razstave v MG: Saša Bučan Projekt so financirali: Ministrstvo za kulturo RS in Občine Kamnik, Kranj, Ptuj in Radovljica