Katja Bogataj - Ujeti v globalnem svetu 

Galerija Pogled
Kdaj: od 30.09.2020, 18:00 do 30.11.2020, 18:00

Katja Bogataj je leta 2015 zaključila študij kiparstva z intermedijsko instalacijo pri profesorju Alenu Ožboltu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Trenutno opravlja podiplomski študij iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Lizboni na Portugalskem. Sicer živi in dela v Žireh.

Katja Bogataj je kiparka, ki se v svojem delu loteva družbeno angažiranih vsebin. To počne z natančnostjo pri realizaciji, umetniško senzibilnostjo in zavzetostjo. Nabor njenih izraznih pristopov je raznolik, kakor tudi tehnike, ki jih uporablja pri delu. Poleg klasičnega kiparstva, kjer se loteva oblikovanja kovinskih skulptur z varjenjem, se ukvarja tudi s fotografijo, videoinstalacijami, intermedijskimi postavitvami, kostumografijo in plesom.

Razstava Ujeti v globalnem svetu je serija dvaindvajsetih fotografij, ki prikazujejo moško in žensko energijo oziroma ženski in moški način bojevanja v globalnem svetu in hkrati ponazarjajo notranji svet in notranji konflikt obeh polov, moške in ženske energije.

»V današnjem svetu vladata nemir in disharmonija spolov, kar se izraža na vseh področjih. V prvi vrsti bojevanje s samim seboj ter predvsem bojevanje s sistemom, v katerega smo postavljeni in ki z napredkom in sistematizacijo uničuje posameznika,« zapiše avtorica fotografij Katja Bogataj.

O Katji Bogataj in njenem razstavljenem fotografskem opusu:

 

__________________________________________________

KOLOFON
Občasna razstava Katja Bogataj – Ujeti v globalnem svetu. 30. 9. -30. 11. 2020. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Pogled. Zanj: mag. Zora Torkar
Avtorica razstave in izbor del: Saša Bučan Fotografije: Katja Bogataj Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Dataprint Kamnik  Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik