Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: od 26.01.2022, 10:00 do 07.06.2022, 18:00

Pred stoletjem je bila s plebiscitom 10. 10. 1920 Koroška z mejo razdeljena na jugoslovanski (danes slovenski) in avstrijski del. Na območju Koroške, ki je prišlo pod Avstrijo, so postali Slovenci manjšina. Upanja na obljubljeni razcvet in mirno sožitje dveh narodov v mladi avstrijski republiki so se kmalu razblinila.

Razstava poleg zgodovinskega ozadja plebiscitnih dogodkov prikazuje položaj slovenske narodne skupnosti na Koroškem danes ter ključne dogodke v desetletjih po plebiscitu, ki so privedli do dramatičnega upada slovensko govorečega prebivalstva na avstrijskem Koroškem.

Historični del je predstavljen v izobraževalnem filmu v izvedbi Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu, ki si ga lahko ogledate:

https://www.youtube.com/watch?v=9CgjKATajLo

V besedi in sliki je prikazano sedanje stanje slovenske narodne skupnosti na Koroškem. O sodobnem delu dogajanja na avstrijskem Koroškem si lahko ogledamo in preberemo na razstavnih panojih, ki so jih pripravili: civilna iniciativa SKUP, Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovni umetnik Karel Vouk.

______________________________________

Občasna gostujoča razstava Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu. 26. 1. – 7. 6. 2022. Rojstna hiša Rudolfa Maistra. Zanj: mag. Zora Torkar
Avtorji razstave: civilna iniciativa SKUP, Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovni umetnik Karel Vouk. Koordinatorica: Alenka Juvan

Gostovanje razstave je financirala: Občina Kamnik.