Ferdo Mayer - Jezik besede

Galerija Miha Maleš
Kdaj: Za nedoločen čas

Likovna razstava Ferda Mayerja z naslovom Jezik barve predstavlja izbrana dela iz obsežnega opusa umetnika – tako študijske risbe, krokiji, dela na papirju (akvareli, monotipije) kot tudi olja na platnu.

Slikar Ferdo Mayer se je rodil leta 1927 v Mariboru. Leta 1946 je bil med prvimi študenti, ki so svoj študij začenjali na novoustanovljeni Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Svoje znanje so mu predajali številni takrat uveljavljeni slikarji in profesorji: France Mihelič (risba), Božidar Jakac (grafika) in Gojmir Anton Kos (slikarstvo), če omenimo le nekatere. Po zaključenem študiju (1950) je svoje znanje poglobil še na slikarski specialki pri Gojmirju Antonu Kosu.

Svoje znanje je sprva predajal na Gimnaziji v Mariboru, kjer je poučeval risanje, leta 1954 pa se je preselil v Kamnik in se zaposlil najprej na gimnaziji Kamnik in nato na Osnovni šoli Frana Albrehta. Likovni pouk je poučeval vse do leta 1978, ko se je popolnoma posvetil svoji umetniški poti in pridobil status svobodnega umetnika.

Na likovnem področju je s svojimi deli uspešno pridobil tudi dve štipendiji Moša Pijade, ki sta mu omogočili študijska potovanja. S prvo štipendijo je odpotoval v Pariz. Vse tam videne novosti moderne umetnosti, ki jih je lahko spremljal v številnih galerijah, so na mladega umetnika naredile močan vtis. To se je odrazilo tudi v njegovem likovnem delu, ki je začelo prehajati in iskati izzive predvsem v abstraktni smeri. Prejetje druge štipendije ga je ponovno odpeljalo v tujino, tokrat na sever Evrope – na Švedsko. Temu so sledila še potovanja po Nemčiji, Avstriji, Slovaški, Češki in Italiji.

Zaradi svoje skromnosti in zagledanosti predvsem v umetnost samo, je ostal umetnik na robu, v ospredje je postavljal svoje notranje zaznavanje in ga izražal predvsem v barvi.

Svoja dela je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini, zelo rad pa se je udeleževal tudi likovnih kolonij. Leta 1987 se je iz Kamnika preselil v Lom pod Storžičem, kjer je mnogo prezgodaj (1994) tudi sklenil svoje življenje.

Spletno razstavo sta pripravila kustosinja Saša Bučan in oblikovalec Vladimir Ristić.