Čelada iz Novega mesta

Muzej in uprava MMK grad Zaprice
Kdaj: Za nedoločen čas

V skupnem projektu Medobčinskega muzeja Kamnik (MMK), Narodnega muzeja Slovenije (NMS) in Dolenjskega muzej Novo mesto (DMNM) – Skrivnostne poti negovskih čelad, so nastali tudi trije videi v katerih razkrivamo kaj se je dogajalo s tremi čeladami negovskega tipa po njihovem odkritju in kako so ponovno postale del muzejskih zbirk.

Novo mesto je bilo v železni dobi center moči, središče obrtne in trgovinske dejavnosti, železarstva, umetnosti … Njegova moč in vplivi se odražajo predvsem v 6.- 4. stoletju pr. n. št., daleč naokoli. Takratni Novomeščani so svoje umrle pokopavali v rodovne gomile. Na Kandiji je bilo veliko pokopališče železnodobnih prebivalcev Novega mesta. V gomili IV je bil najden bogat grob 3. Vanj sta bila sta bila skupaj pokopana knez in kneginja. Knez-vojščak je imel poleg ostale opreme (pasne garniture), sulic in sekire, na glavi tudi obredno poškodovano negovsko čelado. Grob je bil izkopan leta 1968. Že leta 1975 pa so bogate najdbe s Kandije razstavili.

V noči iz 20. na 21. julij 1975 se je v Galeriji Dolenjskega muzeja zgodil največji rop arheološke dediščine v slovenski zgodovini. V videu Tone Knez, kustos Dolenjskega muzeja in vodja kriminalistične službe Novomeške policije, Milan Lah, razlagata okoliščine tega nesrečnega dogodka in neverjetno srečno naključje, ki je nazaj v Novo mesto in tedanjo Jugoslavijo pripeljalo večino od 106. ukradenih arheoloških eksponatov. Film je dokument časa in ga ima v svojih arhivih TV Slovenija, prav tako kot tudi DMNM – Dolenjski muzej Novo mesto.

https://www.youtube.com/watch?v=cxmKZWiBR9s

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

KOLOFON

Idejna zasnova, scenarij in spremna besedila: Janja Železnikar; sodelavci: Matic Zupan, Boštjan Laharnar, Borut Križ, Petra Stipačnić; fotografije in avdiovizualno gradivo: arhivi MMK, NMS, DMNM, Muzej Jugoslavije, Tomaž Lauko, Borut Križ, Janja Železnikar, Matic Zupan; risbe: Andreja Peklar; montaža in glasbena oprema: Vladimir Ristić; Kamnik, november 2022