Andreja Peklar: Jaz, ti ona, on - knjiga umetnika (Artist’s Book)

Galerija Miha Maleš
Kdaj: od 13.12.2018, 10:00 do 16.01.2019, 18:00

V Galeriji Miha Maleš je na ogled knjiga umetnice, ki je zbir avtoričinih grafik, risb, kolažev, združenih v poetično pripoved v obliki knjige – objekta. Kot ilustratorka je avtorica vsebinsko bolj ali manj zavezana literaturi. Skozi knjigo umetnika pa se je odmaknila od literature kot “predhodnika” likovnemu delu – ilustraciji in postopek peljala vzporedno, oziroma ga je obrnila.
Knjiga nosi naslov “Jaz, ti, ona, on” in se dotika temeljnih eksistencialnih vprašanj bivanja in medčloveških odnosov. Zasnovana je kot nekakšen album “fotografij” iz življenja avtorice, mene, tebe, nje, njega … Knjiga je vezana na nenavaden način, listi so vpeti z dveh strani, z leve in desne – če jih listamo kontinuirano, izmenično, se pred nami razpirajo prizori avtoričine pripovedi. Lahko pa gledalec – bralec prizore lista v novem vrstnem redu, lahko naključnem, tvori svoje kombinacije in s tem soustvarja novo, svojo zgodbo.

O avtorici
Andreja Peklar je akademska slikarka in ilustratorka. S svojimi ilustracijami je opremila številne slikanice, pa tudi učbenike in revije za otroke in mladino. Imela je vrsto samostojnih razstav, udeležuje pa se tudi pomembnejših mednarodnih selekcioniranih razstav. Letos je bila izbrana na eno najpomembnejših razstav ilustracije na knjižnem sejmu v Bologni. Za svoje delo je prejela različna priznanja in nagrade tako doma kot v tujini.
Več o avtorici na www.andrejapeklar.si
Projekt Knjige umetnika je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS.