Ana Kavčnik Jamnik – Posledice

Galerija Pogled
Kdaj: Za nedoločen čas

V Galeriji Pogled je na ogled razstava Ane Kavčnik Jamnik z naslovom Posledice.

Ana Kavčnik, rojena 1992 v Ljubljani. Leta 2016 je diplomirala s področja kiparstva na Pedagoški fakulteti UL, smer Likovna pedagogika pod mentorstvom prof. Mirka Bratuše. Od leta 2014 do 2017 je bila demonstratorka za Galerijo UL PEF na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri mentorju doc. Andreju Brumnu Čopu. Leta 2017 je bila na Erasmus+ študijski izmenjavi na Akademiji za umetnost in oblikovanje E. Geppert v Wroclawu, na Oddeleku za keramiko in steklo.  Doslej je svoja dela razstavljala v Sloveniji, Latviji, Nemčiji, na Kitajskem, Poljskem in Hrvaškem. Eno izmed njenih del je v lasti Mark Rothko Art Centra v Daugavpilsu v Latviji. Leta 2018 je prejela glavno nagrado Ex terra Krško 2018. Trenutno je zaposlena na Pedagoški fakulteti, kot tehnični sodelavec na Oddelku likovne pedagogike. Aktivna je tudi v ekipi prve pomoči občine Log – Dragomer in kot prostovoljna gasilka, kar se vseskozi odraža tudi v njenih delih.

Pretrese jo in skozi njeno umetnost tudi nas pogled na prometno nesrečo, srh nas spreletava ob pogledu na uničujoče goltanje rdečih plamenov, naravne nesreče nam vsakič znova potrjujejo premoč narave nad malim človekom. Ana se s tem tudi realno srečuje, pozna vonj po zažganem, po blatu, po vodi, pozna zgodbe in ljudi, ki za temi zgodbami stojijo.

Anina dela nas opozarjajo zgolj in samo o krhkosti človeka, ki jo sama doživlja in razume skozi oči umetnika kot tudi človeka, ki se srečuje s takšnimi dogodki. S svojo umetniško izpovednostjo pa se skuša na eni strani rešiti teže, ki raste v njej, in hkrati opominjati svet in družbo na posledice, ki jih povzročamo sebi in naravi.

 

_______________________________

KOLOFON

Občasna razstava Ana Kavčnik Jamnik – Posledice. 23. 2. -28. 3. 2022. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Pogled. Zanj: mag. Zora Torkar
Kustosinja razstave: Saša Bučan Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Dataprint Kamnik Projekt sta financirala: Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik